Ro      Ru      En

 


Prima pagină  »  ȘTIRI ȘI EVENIMENTE  »  Noutăți
Noutăți
Reformele de dezvoltare continuă în orașul Orhei
Publicat: 01.03.2017   

Fracțiunea „Pentru Orhei”, echipa Partidului ȘOR, viceprimarii și conducătorii instituțiilor municipale au prezentat astăzi, 1 martie, în cadrul unei conferințe de presă, prioritățile stabilite pentru anul 2017 pentru îmbunătățirea infrastructurii orașului și ridicarea nivelului de trai al orheienilor.

În cadrul conferinței, Președintele Fracțiunii „Pentru Orhei”, Pavel Verejan a dat citirii mesajului primarului de Orhei, Ilan Șor, în care se spune:

 „Stimați prieteni!

Faptul că temporar nu am posibilitatea de a mă afla la Orhei, nu înseamnă că orașul și Primăria nu sunt preocuparea mea de bază. Cea mai mare parte a timpului meu este dedicată anume problemelor ce țin de Orhei. Vă veți convinge de acest lucru după ce membrii echipei noastre, ai fracțiunii “Pentru Orhei” din consiliul orășenesc, conducerea Primăriei, vă vor face cunoscut planul de dezvoltare a localității pentru acest an. Proiectele incluse sunt ambițioase și cuprind toate sferele de activitate – de la infrastructură până la sfera socială și evenimente culturale. Din start vreau să evidențiez că nu intenționez să neglijez niciuna dintre promisiunile electorale pe care le-am făcut, care vor fi realizate neapărat. Mai mult, se nasc noi și noi idei, care le fel vor fi puse în aplicare. Noi toți, majoritatea în Consiliul orășenesc, Primăria, dar cel mai important - locuitorii orașului, suntem membrii unei fracțiuni unite – fracțiunea Orheiului și suntem determinați să transformăm Orheiul în cel mai prosper oraș din țară. Vă dau asigurări că anume așa va fi!

În încheiere, vreau să-mi exprim speranța că deja în viitorul apropiat voi putea discuta personal cu locuitorii orașului.”

Pavel Verejan a prezentat Programul de dezvoltare al orașului Orhei pentru 2017, care include mai multe domenii și se axează pe promisiunile din 2015.

Astfel, este de menționat faptul că, și în anul 2017 vor fi continuate lucrările de construcție a drumurilor. Dacă până în prezent au fost reparate și reconstruite aproximativ 30 de kilometri de drum și șase kilometri de trotuare, în anul 2017, vor intra în reparație capitală alți 10 kilometri de drum.

Totodată,  va fi procurat propriul utilaj de producere a pavajului pentru trotuare, ceea ce va duce la micșorarea cheltuielilor și la crearea a noi locuri de muncă, dar și va oferi posibilitatea ca orașul să fie amenajat cu producție proprie.

O altă realizare pe care și-a propus-o echipa Fracțiunii „Pentru Orhei” vizează reconstrucția capitală a centrului orașului Orhei. Acesta va constitui unul dintre cele mai grandioase proiecte și urmează a fi finisat către anul 2019. Mai mult, proiectul urbanistic va fi unul complex și unic pentru Republica Moldova, care va include nu doar reparația străzilor și trotuarelor, dar și fațadele clădirilor, iluminarea stradală, vor fi create noi zone verzi, zone pietonale și locuri publice.

O altă realizare importantă vizează reconstrucția lacului orășenesc și a zonei de agrement, aferentă lacului -  plaja, parcul Orhei și barajul. Prin implementarea acestui proiect, autoritățile dau asigurări că, deja în această vară,  lacul Orhei va deveni un centru de odihnă și de petrecere a timpului liber atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru oaspeți.

De asemenea, nu putem vorbi despre un oraș contemporan, fără o viață culturală bine dezvoltată.  În această ordine de idei, pornind de la faptul că domeniul cultural reprezintă un aspect important din viața cotidiană a orheienilor, echipa Fracțiunii „Pentru Orhei” va continua dezvoltarea acestui domeniu prin organizarea unor evenimente de anvergură și de talie internațională. Astfel, parcul Ivanos va fi transformat  într-o scenă în aer liber, unde vor fi desfășurate: concerte, festivaluri, cum ar fi festivalul de film, forumuri gratuite, competiții și multe alte activități de integrare a tinerilor din Orhei.

Totodată, reformele vor continua și în sfera socială. Pe lângă magazinele sociale deschise în orașul Orhei, dar și Chișinău, Cahul, Ceadâr-Lunga, Comrat, Călărași, membrii echipei Primarului Ilan Șor vor implementa un program de compensare a cheltuielilor pentru diverse necesități în grădinițele din oraș, pentru achitarea serviciilor comunale, dar și de acordare a ajutorului material nevoiașilor și pensionarilor.  De asemenea,  programul de premiere a celor mai buni elevi, lansat la inițiativa lui Ilan Șor, va continua și în următorii ani.

Mai mult, un alt proiect de anvergură ce vizează categoriile bugetare și familiile tinere care va fi implementat începând cu luna aprilie-mai curent. Este vorba de proiectul locuințelor sociale.

Acest proiect va fi cel mai de succes cu un impact major nu doar în orașul Orhei, dar cu timpul, în toată țara. În procesul de construcție va fi utilizată o tehnologie unică și un program special de finanțare. Acest lucru le va permite noilor proprietari să-și răscumpere locuința în 25 de ani, achitând lunar o sumă accesibilă.

Mai mult,  pe lângă aceste reforme sociale, vor fi continuate și lucrările de reparare a grădinițelor din oraș. Amintim că anul trecut, au fost deschise cinci grupe suplimentare, în acest mod le-a fost oferit accesul al educație a peste 160 de copii, care erau pe listele de așteptare.

De asemenea, în anul 2017 orașul Orhei vor fi construite alte 10 terenuri de joacă pentru copii, astfel încât orașul Orhei va deveni un oraș cu cele mai multe terenuri de joacă și terenuri de sport de ultimă generație.

O reformă inedită ce vizează tinerii este construcția Academiei de Fotbal Milsami. Astfel, la inițiativa primarului Ilan Șor în parteneriat cu conducerea clubului de fotbal “Milsami” va fi creată Academia de Fotbal, unde copiii și tinerii vor practica sportul, vor deprinde abilitățile de bază și, eventual, își vor construi o carieră profesională de mari jucători. Această instituție va deveni o bază tehnico-materială contemporană, cu trei terenuri de fotbal, dintre care două cu iarbă naturală și unul cu artificială, săli de antrenament, vestiare, duș, auditorii și va fi o atracție sportivă nu doar pentru tinerii din Orhei, dar și pentru întreaga țară.

Tot în anul 2017, în orașul Orhei va fi lansată televiziunea locală - Orhei-TV, care va deveni o platformă de informare echidistantă pentru orheieni.

Datorită reformelor implementate și obiectivelor ce urmează a fi realizate, orașul Orhei este un oraș cu o dinamică continuă de dezvoltare, iar scopul Fracțiunii „Pentru Orhei” este de a-l transforma în cel mai prosper oraș din țară.

Ilan Shor

 


Accesări: 4377

Alte Noutăți

Publicat: 17.04.2024   
Accesări: 58
Echipa partidului „ȘOR” continuă să renoveze infrastructura municipiului Orhei, îndeplinindu-și angajamentele asumate în fața cetățenilor. Trei străzi importante din cartierul Nistreana au intrat în reparație, lucrările fiind desfășurate în cadrul programului lansat de Ilan Șor. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.04.2024   
Accesări: 135
Dragi Orheieni, în cadrul bilunarului de amenajare, salubrizare și înverzire, este organizată o acțiune de salubrizare a municipiului Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.04.2024   
Accesări: 288
Numeroase utilaje au fost mobilizate pe șantierul viitorului drum de acces către orașul Orhei. Este vorba de noul tronson al străzii Ștefan cel Mare, construit la inițiativa primarului de onoare al municipiului Ilan Șor. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.04.2024   
Accesări: 286
Astăzi începe Recensământul Populației și Locuințelor care se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie în fiecare oraș și sat din Republica Moldova! Citeşte mai mult...
Publicat: 07.04.2024   
Accesări: 283
Primăria Orhei va contribui în toate modurile posibile la restaurarea mormintelor comune și a altor obiecte memoriale legate de Marele Război pentru Apărarea Patriei. Anunțul a fost făcut de edilul municipiului, Tatiana Cociu, în cadrul ceremoniei de aniversare a 80 de ani de la eliberarea orașului Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.04.2024   
Accesări: 320
Orhei a marcat 80 de ani de la eliberarea de sub ocupația fascistă. Sute de oameni au mărșăluit în memoria eroilor și victoriei, acompaniați de fanfara Centrului raional de cultură „Andrei Suruceanu”. Printre ei – cetățeni de rând, demnitari, deputați, diplomați ai Ambasadelor Rusia și Belarus, oaspeți din Găgăuzia. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.04.2024   
Accesări: 216
Anual, la data de 5 aprilie, în Republica Moldova este marcată Ziua Salvatorului. Citeşte mai mult...
Publicat: 04.04.2024   
Accesări: 220
Stimați contabili și auditori, Citeşte mai mult...
Publicat: 20.03.2024   
Accesări: 351
Curățenia generală de primăvară este în plină desfășurare la Orhei. Angajații Î.M. Servicii ”Comunal-Locative” lucrează în toate sectoarele, făcând ordine pe străzi, înlăturând mizeria și gunoiul după precipitațiile din timpul iernii. A devenit deja o bună tradiție ca în fiecare primăvară să se organizeze la Orhei campanii de curățenie stradală pentru a-i confirma statutul de cel mai curat oraș din țară. Lucrările se desfășoară în două etape și vor continua pe tot parcursul lunii martie. Citeşte mai mult...
Publicat: 11.03.2024   
Accesări: 526
În Grădina publică „Orhei”, inaugurată recent după ce a fost reconstruită din temelii de echipa lui Ilan Șor, se desfășoară deja din plin evenimente festive. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.03.2024   
Accesări: 448
Concertul organizat de echipa lui Ilan Șor la Orhei cu ocazia zilei de 8 martie a depășit toate așteptările. În Grădina publică „Orhei”, recent inaugurată după reconstrucție, s-au adunat locuitori și oaspeți ai orașului, care au petrecut timpul minunat la sărbătoarea dedicată tuturor femeilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.03.2024   
Accesări: 405
Orheiul a prins culoare, după ce serviciile municipale au plantat peste 5000 de flori cu suportul echipei lui Ilan Șor. Străzile, scuarurile și parcurile oferă acum o priveliște superbă, încântând privirile tuturor trecătorilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.03.2024   
Accesări: 363
Dragi femei! Citeşte mai mult...
Publicat: 06.03.2024   
Accesări: 383
Stimate domnule primar de onoare Ilan Șor! Citeşte mai mult...
Publicat: 04.03.2024   
Accesări: 469
Echipa lui Ilan Șor va organiza la Orhei de Ziua Internațională a Femeii un concert fabulos cu participarea unor cunoscuți interpreți din Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.03.2024   
Accesări: 429
Ediția din acest an a Festivalului Mărțișor s-a desfășurat din nou la Orhei într-o atmosferă minunată. Locuitorii și oaspeții orașului s-au distrat de minune la concertul organizat de echipa lui Ilan Șor cu ocazia sosirii primăverii. Pe scena din fața Casei de Cultură "Andrei Suruceanu" au urcat artiști renumiți din țara noastră și din România. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.02.2024   
Accesări: 517
Stimați cetățeni, Agenția Teritorială Centru a Campaniei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) Vă aduce la cunoștință faptul că, până la data de 31 martie 2024, inclusiv, sunt aplicate facilități la achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă, în temeiul prevederilor Legii Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2024 nr.420 din 22.12.2023. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.02.2024   
Accesări: 495
Primăria municipiului Orhei, împreună cu Casa de Cultură din Orhei, cu sprijinul echipei lui Ilan Șor, pregătește în mod tradițional un amplu program artistic cu prilejul sosirii primăverii. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.02.2024   
Accesări: 457
Recent, am oferit ajutoare financiare în valoare de 700 și 1500 de lei pentru 97 de locuitori, pe lângă bătrânii și bolnavii care beneficiază de un sprijin constant. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.02.2024   
Accesări: 435
Primarul orașului Orhei, Tatiana Cociu, a invitat locuitorii din toată țara să viziteze o nouă atracție turistică inaugurată în municipiu la inițiativa lui Ilan Șor. Ea se referă la Grădina Publică din Orhei, faima căruia, datorită designului său excepțional și unic, a depășit chiar și granițele țării. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 1576

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Miercuri, 17 aprilie 2024
© 2024 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 64193   Total ieri: 1885   Total azi: 1141