Ro      Ru      En

 


Prima pagină  »  ȘTIRI ȘI EVENIMENTE  »  Noutăți
Noutăți
Istoria Orheiului în 100 rânduri. De la strada Nobilimii la strada Vasile Mahu
Publicat: 28.07.2014   

Muzeul de Istorie şi Etnografie Orhei lansează rubrica ISTORIA ORHEIULUI ÎN 100 RÂNDURI prin care vom povesti despre istoria de aur a oraşului de pe Răut, despre personalităţile marcante ale ţinutului de pe Răut şi Ivanos şi, desigur, vom aborda istoria străzilor oraşului Orhei.

Totodată, apelăm la oamenii de bună credinţă din Orhei să ne susţină nobila intenţie, descriind istorioare despre viaţa oraşului de odinioară şi de la începutul mileniului III. Vom fi bucuroşi să ne vizitaţi Muzeul de Istorie şi Etnografie şi, desigur, să ne bucuraţi şi cu noi donaţii fie de carte, manuscrise importante, fotografii de epocă, veşminte de cult şi  obiecte personale care au aparţinut unor oameni importanţi din oraşul şi ţinutul Orhei.

Orhei:   de la strada Nobilimii la strada Vasile Mahu

Târgul Orheiului, acest târg micşor, dar frumos şi îmbelşugat, cu toate cele necesare vieţii omeneşti. Hrană îndestulătoare îi procură lacul  din apropiere, lung de 6 mile şi lat de 2 mile, format din râurile Răut şi Cula. În centru, lacul are o insulă mică…odinioară împodobită cu vii alese şi cu roadele de tot felul.¨(Dimitrie Cantemir, Descrierea Moldovei, Bucureşti, 1973, p. 16).

Într-adevăr, câtă dreptate are Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei, savant şi scriitor cu renume mondial. De aceea vom începe descrierea istoriei oraşului Orhei cu una dintre cele mai importante  străzi – strada Vasile Mahu.

Încă de la Vasile Vodă al Moldovei, care veniseră la Orheiu de pe Răut şi de sub poalele dealului Ivanos nu numai să facă cunoştinţă cu  viitoarea  „reşedinţă de vară domnească”, ci  să se convingă că sfetnicii i-au ales un loc pe potrivă de reşedinţă aici, în acest crâng de codru. Mai ales că  jur-împrejur era o verdeaţă  ca-n poveste şi un loc dat de Dumnezeu.

O dezvoltare sigură şi prosperă a avut oraşul şi târgul Orhei în vremea domnitorului Vasile Lupu. Principala realizare a domnitorului Vasile Vodă Lupu constituie Catedrala Sfântul Dumitru din Orhei, care este cartea de vizită a urbei. Realizată în piatră şi în stil triconic, pe Placa de pe clădire şi astăzi citim: „Cu voia Tatălui şi săvârșirea Fiului şi a Sfântului Duh a început şi a ridicat această biserică în numele Sfântului Dimitrie, făcător de minuni, Io Vasile voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Ţării Moldovei, şi  doamna Teodosia şi copilul lor Ioan”.

Domnitorul Moldovei Vasile Lupu într-atât a îndrăgit Orheiul, încât insula dintre cele două poduri din lemn ce desparte Răutul a fost dăruită doamnei sale Ruxanda, fondând Slobozia Doamnei, despre care călătorul Paul de Alep scria: Orheiul este ca un târg mare de pe acel iaz... reşedinţa unui episcop, cu străzi pavate din trunchiuri de copaci, şi podurile clădite odinioară de Vasile voievod”(vezi, Călători streini despre Ţările Române, vol. IV, p. 153). Din porunca domnitorului este refăcut iazul târgului, sunt construite noi poduri, refăcute străzi şi înfiinţată suburbia Slobozia Doamnei. În acea vreme străzile erau pavate cu trunchiuri de copaci şi era, pe bună dreptate,  consfinţită „ reşedinţa de vară a domnitorului”.

Datorită înfăţişării atractive, oraşul Orhei din vremea domnitorului Vasile Lupu era un târg înfloritor. Nu în zadar, sfetnicii şi oaspeţii urbei l-au botezat oraşul de reşedinţă a domnitorului.

O confirmare concludentă că domnitorul Moldovei Vasile Lupu nu rareori venea la  „reşedinţa de vară” este şi expunerea scriitorului Ion Nestor, care în Istoria Basarabiei, scrie: „În anul 1672, Vasile-Vodă petrecu un timp oarecare la Orheiu, unde zidi Biserica Sf. Dumitru”,  amintindu-se şi de o altă călătorie la Orhei a lui Vodă Lupu, fiind notată de Toader Nacul, vornicul de Câmpulung, care la 8 noiembrie 1646, scrie bistriţenilor, spunându-le, între altele, că „Măria Sa Vodă au purcesu la Orheiu, din Gioi (5 nov.), să vadă nişte hieliaşte”(vezi, V. Golub, Biserica Sf. Dumitru, Orhei, pag. 8). Scriitorul şi ziaristul Gheorghe Asachi avea să adauge la portretul domnitorului Vasile Lupu următoarea: „Binecuvântat să fie numele lui Vasile voievod, carile prin fundaţia mănăstirelor, rechemarea limbei române prin biserici şi în politică, prin urzirea academiei de învăţătură au întemeiat evlavia şi naţionalitatea, şi prin dănuire de averi asigurând cu ajutorul acelor săraci, au meritat cununa nemuririi şi, ca un părinte a Patriei, recunoştinţa strănepoţilor”.

Astfel, Domnitorul Vasile Lupu a croit drum principal de la catedrala Sf. Dumitru spre  partea stângă a  Dealului de granit Ivanos (de la numele râuşorului dat) deoarece era în faţa unei privelişti încântătoare. Pe de o parte – Dealul priporos din stânci multiseculare, iar pe stânga lui -  un teren drept cu margini puţin accidentate. Astfel, de la Catedrala Sf. Dumitru spre strada principală a fost  trasată o stradă pavată cu trunchiuri de copaci.

Altă etapă de înflorire a urbei şi, desigur, a străzii principale a avut loc în epoca de aur a nobilului, preşedintelui Upravei Zemstvei Orhei, apoi preşedintele Upravei Zemstvei Guberniei Basarabia, nobilul orheian Alexandru Cotruţă. Fiind câţiva ani preşedintele Upravei Orhei, Al. Cotruţă şi-a adus aportul considerabil la construcția celor mai importante edificii de pe strada Nobilimii. Numire deloc întâmplătoare. Deoarece pe această stradă de la poalele Dealului stâncos Ivanos locuiau nobilii Orheiului şi ai Basarabiei. Cu concursul lui Al. Cotruţă pe strada Nobilimii au apărut edificii importante ca sediul Upravei Zemstvei Orhei, clădiri ale oamenilor înstăriţi. Datorită insistenţei nobilului Al. Cotruţă a fost înverzite piscurile priporoase ale Dealului Ivanos, creându-se un parc important de odihnă, care peste ani poartă numele Parcul Ivanos. Distinsul om politic şi de stat Ion Pelivan consemna:” Zemstva Basarabiei a avut „veacul său de aur”. Aceasta a fost vremea când în fruntea zemstvei stătea Alexandru Matei Cotruţă, şeful Partidului „Basarabia Tânără”.

Trecând la conducerea Guberniei Basarabia nobilul orheian Al. Matei Cotruţă, desigur, n-a dat uitării plaiul orheian. Datorită insistenţei sale, au fost propuse importante proiecte de construcţie, reconstrucţie şi dezvoltare a oraşului de pe Răut.

Între anii 1900-1918 strada a avut un nou nume - cel al ţarului rus Aleksandru. În perioada 1918-1944 – Bulevardul Unirii care cuprindea străzile: Negruzzi, Al. Săndulescu, General Bertelot, Tudor Vladimirescu, Pasajul Armenesc. Bulevardul Unirii a cunoscut  schimbări esenţiale în perioada României Întregite, când la 25 martie 1918, fiind prezenţi, în Sala cu Coloane a Upravei Zemstvei Orhei, deputaţii au votat Unirea Basarabiei cu România. Deci, în perioada interbelică pe Bulevardul Unirii au apărut sediile Camerei Agricole, Cooperativei de Consum „Unirea”, Camerei de Comerţ şi Industrie, Federala Băncii Populare (în actualul sediu al Restaurantului „Primăvara”), Şcoala Normală „Al. Ioan Cuza”, Liceul de băieţi „Vasile Lupu”, Liceul de fete „Maria Doamna”, Liceul Industrial de băieţi, sediul Primăriei oraşului, Staţia Electrică etc. În anii 1944-1991 strada a purtat numele „Karl Marx”. În prezent poartă numele distinsului om de stat şi politic, ilustrului pedagog Vasile Mahu, directorul Liceului de băieţi „Vasile Lupu”, primarul oraşului Orhei (1938-1940).

În perioada interbelică 1918-1944 Bulevardul Unirii a devenit cel mai important în oraşul Orhei. Se distingea semnificativ în faţa Bulevardelor Regele Ferdinand I, Ioan G. Duca. O semnificativă dezvoltare  a constituito  replanificare  însemnată a Parcului Ivanos. Astfel, între anii 1933-1937 în parc s-a plantat o alee  în serpentină la urcarea pantei pe Dealul Ivanos, s-au constrit scările (suma de 96.879 lei),  s-au plantat 9000 de arbori,  s-a curăţit albia râuşorului Ivanos. S-a construit puntea  pentru care s-au cheltuit 10.000 lei, iar la finele Bulevardului Unirii s-a înălţat, în anul 1937, monumentul de bronz al domnitorului Moldovei Vasile Lupu şi Casa profesorilor şi învăţătorilor din judeţul Orhei (vezi, Darea de seamă asupra realizăriolor în anii 1933-1937. Prefectura or. Orhei, pag. 174).

Andrei CALCEA,

directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Orhei

 


Accesări: 11256

Alte Noutăți

Publicat: 20.03.2024   
Accesări: 200
Curățenia generală de primăvară este în plină desfășurare la Orhei. Angajații Î.M. Servicii ”Comunal-Locative” lucrează în toate sectoarele, făcând ordine pe străzi, înlăturând mizeria și gunoiul după precipitațiile din timpul iernii. A devenit deja o bună tradiție ca în fiecare primăvară să se organizeze la Orhei campanii de curățenie stradală pentru a-i confirma statutul de cel mai curat oraș din țară. Lucrările se desfășoară în două etape și vor continua pe tot parcursul lunii martie. Citeşte mai mult...
Publicat: 11.03.2024   
Accesări: 337
În Grădina publică „Orhei”, inaugurată recent după ce a fost reconstruită din temelii de echipa lui Ilan Șor, se desfășoară deja din plin evenimente festive. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.03.2024   
Accesări: 322
Concertul organizat de echipa lui Ilan Șor la Orhei cu ocazia zilei de 8 martie a depășit toate așteptările. În Grădina publică „Orhei”, recent inaugurată după reconstrucție, s-au adunat locuitori și oaspeți ai orașului, care au petrecut timpul minunat la sărbătoarea dedicată tuturor femeilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.03.2024   
Accesări: 264
Orheiul a prins culoare, după ce serviciile municipale au plantat peste 5000 de flori cu suportul echipei lui Ilan Șor. Străzile, scuarurile și parcurile oferă acum o priveliște superbă, încântând privirile tuturor trecătorilor. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.03.2024   
Accesări: 252
Dragi femei! Citeşte mai mult...
Publicat: 06.03.2024   
Accesări: 254
Stimate domnule primar de onoare Ilan Șor! Citeşte mai mult...
Publicat: 04.03.2024   
Accesări: 356
Echipa lui Ilan Șor va organiza la Orhei de Ziua Internațională a Femeii un concert fabulos cu participarea unor cunoscuți interpreți din Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.03.2024   
Accesări: 308
Ediția din acest an a Festivalului Mărțișor s-a desfășurat din nou la Orhei într-o atmosferă minunată. Locuitorii și oaspeții orașului s-au distrat de minune la concertul organizat de echipa lui Ilan Șor cu ocazia sosirii primăverii. Pe scena din fața Casei de Cultură "Andrei Suruceanu" au urcat artiști renumiți din țara noastră și din România. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.02.2024   
Accesări: 374
Stimați cetățeni, Agenția Teritorială Centru a Campaniei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) Vă aduce la cunoștință faptul că, până la data de 31 martie 2024, inclusiv, sunt aplicate facilități la achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă, în temeiul prevederilor Legii Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2024 nr.420 din 22.12.2023. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.02.2024   
Accesări: 379
Primăria municipiului Orhei, împreună cu Casa de Cultură din Orhei, cu sprijinul echipei lui Ilan Șor, pregătește în mod tradițional un amplu program artistic cu prilejul sosirii primăverii. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.02.2024   
Accesări: 357
Recent, am oferit ajutoare financiare în valoare de 700 și 1500 de lei pentru 97 de locuitori, pe lângă bătrânii și bolnavii care beneficiază de un sprijin constant. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.02.2024   
Accesări: 320
Primarul orașului Orhei, Tatiana Cociu, a invitat locuitorii din toată țara să viziteze o nouă atracție turistică inaugurată în municipiu la inițiativa lui Ilan Șor. Ea se referă la Grădina Publică din Orhei, faima căruia, datorită designului său excepțional și unic, a depășit chiar și granițele țării. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.02.2024   
Accesări: 306
Acesta este o adevărată comoară culturală și istorică a țării noastre. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.02.2024   
Accesări: 456
La doar două zile de la inaugurare, parcul modernizat din Orhei a adunat sute de vizitatori, care s-au bucurat de atmosfera de poveste și de facilitățile moderne. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.02.2024   
Accesări: 1001
Promisiunea de a reconstrui parcul din Orhei a fost făcută în timpul campaniei pentru alegerile locale din toamna anului trecut. Echipa lui Ilan Șor are o viziune amplă în ceea ce privește utilizarea spațiilor urbane și are deja o experiență bogată în domeniul amenajării spațiilor verzi. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.02.2024   
Accesări: 491
Memoria ostașilor care și-au îndeplinit datoria de internaționaliști dăinuiește peste ani. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.02.2024   
Accesări: 467
Le aducem un omagiu de profund respect și recunoștință veșnică pentru devotamentul lor dezinteresat față de Patrie și curajul neclintit. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.02.2024   
Accesări: 585
Orheiul este un simbol al progresului și al dezvoltării urbane. Orașul a devenit și mai frumos după ce parcul a fost inaugurat de Ziua Îndrăgostiților, după o reconstrucție completă. Peste 10.000 de persoane au participat la eveniment, care a culminat cu un concert organizat de Primăria Orhei și Fundația de Binefacere „Miron Șor”. Cu această ocazie, primarul de onoare al municipiului Orhei, filantropul Ilan Șor, a dat asigurări că acest oraș va deveni cel mai frumos loc din Moldova și din lume. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.02.2024   
Accesări: 505
Școlarizarea copiilor și investirea în generația viitoare trebuie să constituie una din prioritățile statului, iar implicarea mediatorilor comunitari în realizarea acestei cerințe este destul de importantă. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.02.2024   
Accesări: 1173
Echipa lui Ilan Șor a finalizat un alt proiect de anvergură - în doar câteva luni, a fost renovat parcul din Orhei, care este acum de nerecunoscut. Lucrările au fost efectuate zi și noapte, astfel încât locuitorii municipiului să poată face primele plimbări plăcute, cât mai curând posibil, indiferent de anotimp. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 1568

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Vineri, 29 martie 2024
© 2024 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 64897   Total ieri: 1765   Total azi: 1845