Ro      Ru      En

 


Prima pagină  »  DESCOPERĂ ORHEIUL  »  Așezarea geografică
Așezarea geografică

 

Orașul Orhei este situat în centrul Republicii Moldova, la o distanță de 45 km spre nord de capitală, pe traseul Chișinău-Bălți pe malul râului Răut.

Orașul ocupă o suprafață de 1402 ha, are un cadru natural foarte variat și pitoresc, situarea dealurilor și a versanților permițând crearea de perspective și compoziții urbane ce accentuează formele naturale. Terenurile agricole extravilane ocupă 218 ha, cariera de piatră „Ivanos” ocupă 54 ha. Cadrul natural, în care este situat orașul, are un mare potențial urbanistic neexploatat, ce permite crearea unui sistem diversificat și bine structurat de zone verzi. În acest sens, trebuie menționată atractivitatea, din punct de vedere turistic, a luncii r. Răut și rolul de agrement cu microclimat balnear a codrilor din apropierea localității. Râurile Răut și Ivanos și iazul din oraș constituie rețeaua hidrografică a orașului.

Suprafața totală a spațiilor din intravilan destinate înverzirii este de 184 ha sau 9,1% din suprafața totală a orașului din care 70% sunt acoperite cu vegetație forestieră, iar restul se completează anual.

Din resursele minerale orașul dispune de zăcăminte de piatră și argilă. De asemenea pe teritoriul urbei sunt terenuri ocupate cu cariere deschise, cu pietriș, bolovăniș, terenuri cu exces permanent de umiditate, sărăturate, erodate, cu alunecări de teren și ravene.

 

 



Prima pagină  »  DESCOPERĂ ORHEIUL  »  Așezarea geografică

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Marți, 19 martie 2024
© 2024 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 64439   Total ieri: 2161   Total azi: 1387