Ro      Ru      En

 


Prima pagină  »  ȘTIRI ȘI EVENIMENTE  »  Noutăți
Noutăți
Reformele de dezvoltare continuă în orașul Orhei
Publicat: 01.03.2017   

Fracțiunea „Pentru Orhei”, echipa Partidului ȘOR, viceprimarii și conducătorii instituțiilor municipale au prezentat astăzi, 1 martie, în cadrul unei conferințe de presă, prioritățile stabilite pentru anul 2017 pentru îmbunătățirea infrastructurii orașului și ridicarea nivelului de trai al orheienilor.

În cadrul conferinței, Președintele Fracțiunii „Pentru Orhei”, Pavel Verejan a dat citirii mesajului primarului de Orhei, Ilan Șor, în care se spune:

 „Stimați prieteni!

Faptul că temporar nu am posibilitatea de a mă afla la Orhei, nu înseamnă că orașul și Primăria nu sunt preocuparea mea de bază. Cea mai mare parte a timpului meu este dedicată anume problemelor ce țin de Orhei. Vă veți convinge de acest lucru după ce membrii echipei noastre, ai fracțiunii “Pentru Orhei” din consiliul orășenesc, conducerea Primăriei, vă vor face cunoscut planul de dezvoltare a localității pentru acest an. Proiectele incluse sunt ambițioase și cuprind toate sferele de activitate – de la infrastructură până la sfera socială și evenimente culturale. Din start vreau să evidențiez că nu intenționez să neglijez niciuna dintre promisiunile electorale pe care le-am făcut, care vor fi realizate neapărat. Mai mult, se nasc noi și noi idei, care le fel vor fi puse în aplicare. Noi toți, majoritatea în Consiliul orășenesc, Primăria, dar cel mai important - locuitorii orașului, suntem membrii unei fracțiuni unite – fracțiunea Orheiului și suntem determinați să transformăm Orheiul în cel mai prosper oraș din țară. Vă dau asigurări că anume așa va fi!

În încheiere, vreau să-mi exprim speranța că deja în viitorul apropiat voi putea discuta personal cu locuitorii orașului.”

Pavel Verejan a prezentat Programul de dezvoltare al orașului Orhei pentru 2017, care include mai multe domenii și se axează pe promisiunile din 2015.

Astfel, este de menționat faptul că, și în anul 2017 vor fi continuate lucrările de construcție a drumurilor. Dacă până în prezent au fost reparate și reconstruite aproximativ 30 de kilometri de drum și șase kilometri de trotuare, în anul 2017, vor intra în reparație capitală alți 10 kilometri de drum.

Totodată,  va fi procurat propriul utilaj de producere a pavajului pentru trotuare, ceea ce va duce la micșorarea cheltuielilor și la crearea a noi locuri de muncă, dar și va oferi posibilitatea ca orașul să fie amenajat cu producție proprie.

O altă realizare pe care și-a propus-o echipa Fracțiunii „Pentru Orhei” vizează reconstrucția capitală a centrului orașului Orhei. Acesta va constitui unul dintre cele mai grandioase proiecte și urmează a fi finisat către anul 2019. Mai mult, proiectul urbanistic va fi unul complex și unic pentru Republica Moldova, care va include nu doar reparația străzilor și trotuarelor, dar și fațadele clădirilor, iluminarea stradală, vor fi create noi zone verzi, zone pietonale și locuri publice.

O altă realizare importantă vizează reconstrucția lacului orășenesc și a zonei de agrement, aferentă lacului -  plaja, parcul Orhei și barajul. Prin implementarea acestui proiect, autoritățile dau asigurări că, deja în această vară,  lacul Orhei va deveni un centru de odihnă și de petrecere a timpului liber atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru oaspeți.

De asemenea, nu putem vorbi despre un oraș contemporan, fără o viață culturală bine dezvoltată.  În această ordine de idei, pornind de la faptul că domeniul cultural reprezintă un aspect important din viața cotidiană a orheienilor, echipa Fracțiunii „Pentru Orhei” va continua dezvoltarea acestui domeniu prin organizarea unor evenimente de anvergură și de talie internațională. Astfel, parcul Ivanos va fi transformat  într-o scenă în aer liber, unde vor fi desfășurate: concerte, festivaluri, cum ar fi festivalul de film, forumuri gratuite, competiții și multe alte activități de integrare a tinerilor din Orhei.

Totodată, reformele vor continua și în sfera socială. Pe lângă magazinele sociale deschise în orașul Orhei, dar și Chișinău, Cahul, Ceadâr-Lunga, Comrat, Călărași, membrii echipei Primarului Ilan Șor vor implementa un program de compensare a cheltuielilor pentru diverse necesități în grădinițele din oraș, pentru achitarea serviciilor comunale, dar și de acordare a ajutorului material nevoiașilor și pensionarilor.  De asemenea,  programul de premiere a celor mai buni elevi, lansat la inițiativa lui Ilan Șor, va continua și în următorii ani.

Mai mult, un alt proiect de anvergură ce vizează categoriile bugetare și familiile tinere care va fi implementat începând cu luna aprilie-mai curent. Este vorba de proiectul locuințelor sociale.

Acest proiect va fi cel mai de succes cu un impact major nu doar în orașul Orhei, dar cu timpul, în toată țara. În procesul de construcție va fi utilizată o tehnologie unică și un program special de finanțare. Acest lucru le va permite noilor proprietari să-și răscumpere locuința în 25 de ani, achitând lunar o sumă accesibilă.

Mai mult,  pe lângă aceste reforme sociale, vor fi continuate și lucrările de reparare a grădinițelor din oraș. Amintim că anul trecut, au fost deschise cinci grupe suplimentare, în acest mod le-a fost oferit accesul al educație a peste 160 de copii, care erau pe listele de așteptare.

De asemenea, în anul 2017 orașul Orhei vor fi construite alte 10 terenuri de joacă pentru copii, astfel încât orașul Orhei va deveni un oraș cu cele mai multe terenuri de joacă și terenuri de sport de ultimă generație.

O reformă inedită ce vizează tinerii este construcția Academiei de Fotbal Milsami. Astfel, la inițiativa primarului Ilan Șor în parteneriat cu conducerea clubului de fotbal “Milsami” va fi creată Academia de Fotbal, unde copiii și tinerii vor practica sportul, vor deprinde abilitățile de bază și, eventual, își vor construi o carieră profesională de mari jucători. Această instituție va deveni o bază tehnico-materială contemporană, cu trei terenuri de fotbal, dintre care două cu iarbă naturală și unul cu artificială, săli de antrenament, vestiare, duș, auditorii și va fi o atracție sportivă nu doar pentru tinerii din Orhei, dar și pentru întreaga țară.

Tot în anul 2017, în orașul Orhei va fi lansată televiziunea locală - Orhei-TV, care va deveni o platformă de informare echidistantă pentru orheieni.

Datorită reformelor implementate și obiectivelor ce urmează a fi realizate, orașul Orhei este un oraș cu o dinamică continuă de dezvoltare, iar scopul Fracțiunii „Pentru Orhei” este de a-l transforma în cel mai prosper oraș din țară.

Ilan Shor

 


Accesări: 4406

Alte Noutăți

Publicat: 02.05.2024   
Accesări: 30
Orașul Orhei s-a transformat într-un adevărat paradis al tradițiilor. Târgul de Paște organizat de primărie și-a deschis larg ușile pentru vizitatori, spre bucuria localnicilor, care au putut să cumpere toate cele necesare pentru sărbătoare. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.05.2024   
Accesări: 86
Cu prilejul Zilei Internaționale a Muncii, Primăria Orhei dorește să-i felicite pe toți cei care sărbătoresc această zi specială! Citeşte mai mult...
Publicat: 01.05.2024   
Accesări: 62
Spiritul sfintelor sărbători pascale s-a făcut deja simțit la Orhei, unde primăria a înfrumusețat orașul cu sute de decorațiuni tematice. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.05.2024   
Accesări: 62
Stimate doamnă Marina Tauber, Citeşte mai mult...
Publicat: 30.04.2024   
Accesări: 160
Primăria Orhei a desfășurat o amplă campanie de înfrumusețare a orașului în pregătirea sărbătorilor pascale. Echipa a demarat o curățenie intensivă cu scopul de a crea un mediu curat, primitor și frumos pentru locuitorii orașului Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.04.2024   
Accesări: 152
Primăria municipiului Orhei invită locuitorii și oaspeții la Târgul tradițional desfășurat cu prilejul Sărbătorilor Pascale. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.04.2024   
Accesări: 177
Stimați locuitori ai orașului Orhei! Vă invităm pe toți în parcul orașului la picnicul de 1 Mai! Citeşte mai mult...
Publicat: 29.04.2024   
Accesări: 226
Tradițiile frumoase continuă la Orhei. Autoritățile locale, alături de echipa lui Ilan Șor se pregătesc cu mare entuziasm pentru cel mai așteptat eveniment al primăverii - Târgul de Paști! Citeşte mai mult...
Publicat: 28.04.2024   
Accesări: 145
Stimați orheieni, Citeşte mai mult...
Publicat: 28.04.2024   
Accesări: 154
Orheiul a sărbătorit solemn Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova. Orașul a îmbrăcat haine de sărbătoare, iar în piața Vasile Lupu au răsunat discursuri în cinstea acestui simbol al identității noastre naționale. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.04.2024   
Accesări: 190
Dintr-o simplă alimentară, într-un supermarket modern – prin această transformare a trecut unul dintre cele 5 magazine sociale staționare “Merișor” din Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.04.2024   
Accesări: 217
Cu prilejul sărbătorii profesionale a lucrătorului din gospodăria de locuințe și deservire comunală, care se sărbătorește în a patra duminică a lunii aprilie, am felicitat personalul angajat în acest important sector. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.04.2024   
Accesări: 229
Astăzi, 27 aprilie, marcăm Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova. Tricolorul albastru, galben și roșu a fost desemnat oficial Drapel de Stat pe 27 aprilie 1990. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.04.2024   
Accesări: 221
În calitate de primar al municipiului Orhei, îmi exprim nedumerirea față de speculațiile lansate de către șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, potrivit căruia eu, în calitate de primar, aș fi împiedicat organele de urmărire penală care investighează cazul răpirii și uciderii Anei-Maria Guji să preia înregistrările de pe camerele de supraveghere video din orașul Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.04.2024   
Accesări: 198
Pe un teritoriu de aproximativ 7 hectare, au fost făcute numeroase îmbunătățiri, care au transformat parcul într-un loc perfect pentru petrecerea unui mod de viață activ și sănătos. Citeşte mai mult...
Publicat: 25.04.2024   
Accesări: 208
Anul acesta se împlinesc 38 de ani de la cel mai mare și mai teribil accident nuclear din istorie,care a avut loc la centrala nucleară de la Cernobîl - un eveniment tragic care a schimbat destinele a mii de oameni. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.04.2024   
Accesări: 216
Dragi Orheieni, în cadrul bilunarului de amenajare, salubrizare și înverzire, este organizată o acțiune de salubrizare a municipiului Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.04.2024   
Accesări: 219
Ziua Internațională a Cărții este sărbătorită în fiecare an pe 23 aprilie. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.04.2024   
Accesări: 258
Anual, începând cu 1970, data de 22 aprilie marchează Ziua Pământului, un eveniment sărbătorit la nivel internațional. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.04.2024   
Accesări: 223
Autoritățile municipale din Orhei continuă să modernizeze infrastructura orașului și să creeze un mediu mai sigur și mai plăcut pentru toți locuitorii.  Citeşte mai mult...

1 - 20 din 1597

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Joi, 02 mai 2024
© 2024 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 65446   Total ieri: 2309   Total azi: 2394