La 29 iulie 2014 a avut loc masa rotundă cu genericul ”Proiectul Legii privind evaluarea strategică de mediu şi lansarea proiectul pilot privind evaluarea strategică de mediu a planului urbanistic general pentru or.Orhei”.
Masa rotundă a fost organizată de către Ministerul Mediului în parteneriat cu Secretariatul CEE ONU privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier şi a Protocolului privind evaluarea strategică de mediu în cadrul realizării programului ”Ecologizarea economiei Parteneriatului Estic al Uniunii Europene” “EaP GREEN”, componenta ”Revizuirea cadrului legal existent în domeniul Evaluării Strategice de Mediu în Republica Moldova, Republica Belarus şi Georgia”.
Evaluarea strategică de mediu este un instrument modern, folosit în mod sistematic la cel mai înalt nivel decizional, care facilitează integrarea considerentelor de mediu în procesul de luare a deciziilor, conduce la identificarea măsurilor specifice de ameliorare a efectelor şi stabileşte un cadru pentru evaluarea ulterioară a proiectelor din punct de vedere al protecţiei mediului, a menționat în luarea sa de cuvînt viceministrul mediului Lazăr Chirică.
Republica Moldova a semnat Protocolul privind evaluarea strategică de mediuîn cadrul întrunirii extraordinare a părţilor Convenţiei ESPOO, care a vut loc la Kiev în anul 2003, pînă în prezent fiind întreprinse mai multe acțiuni în scopul implementării acestuia, inclusiv elaborarea proiectului Legii privind evaluarea strategică de mediu.
Elaborarea proiectului de lege a fost condiţionată de necesitatea armonizării legislaţiei naţionale de mediu cu legislaţia Uniunii Europene şi realizării acordurilor internaţionale la care Republica Moldova este parte, inclusiv în domeniul protecţiei mediului, precum şi de necesitatea promovării politicii orientate spre prevenirea, diminuarea şi monitorizarea efectelor ecologice substanţiale.
Implementarea legii va contribui la luarea unor decizii echilibrate la nivel macroeconomic, asigurînd protecţia mediului şi a sănătăţii populaţiei, va minimiza impactul unor activităţi asupra mediului înconjurător şi prin urmare vor fi reduse cheltuielile pentru restabilirea ecosistemelor. Această activitate se înscrie şi în eforturile de implementare a Acordului de Asociere, semnat pe 27 iunie 2014, reiese din Planul de armonizare a legislaţiei, Planul de Acţiuni ale Guvernului şi măsurile de realizare a Strategiei Naţionale de Mediu pentru anii 2014-2023.
La acest eveniment, Primăria orașului Orhei a fost reprezentată de primarul dl Vitalie Colun și angajați ai întreprinderilor municipale.
Sursa: http://mediu.gov.md/