20 de cetățeni moldoveni au revenit în Orhei, și în cadrul programului lui Ilan Șor au primit statutul de repatriat, ajutor financiar și facilități
Primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a salutat revenirea conaționalilor acasă, și și-a exprimat speranța că ei nu vor fi nevoiți niciodată să plece din țară.
„Noi, primăria, oferim ajutorul necesar. În decurs de 8 ani, ne-am dedicat viața dezvoltării orașului. Sperăm și credem că vom obține succes, cu eforturi comune. Dacă fiecare se va implica și va contribui, neapărat vom reuși. Dacă veți avea nevoie de ceva, să știți, sunt la dispoziția Dumneavoastră 24/7. Sper foarte mult că nu veți mai fi nevoiți să migrați. Vă mulțumesc că ați revenit acasă”, a spus Verejanu.
Fostul vicepremier și reprezentant al echipei lui Ilan Șor Valerian Cristea a menționat în cadrul întrevederii că autoritățile centrale, din păcate, nu depun niciun efort pentru a facilita revenirea moldovenilor în țară, limitându-se doar la promisiuni electorale. Mai mult, prin acțiunile lor fac tot posibilul ca moldovenii să își piardă și ultima speranță de a reveni la patrie.
„Am căutat proiectele guvernării, care ar fi putut să aducă moldovenii acasă. Însă în ciuda eforturilor mele, nu am găsit nimic. Noi avem nevoie de experiența Dumneavoastră aici, în Orhei, ne dorim să puneți umărul la dezvoltarea orașului alături de noi”, a menționat Cristea.
Cei 20 de oameni reveniți au obținut statut de repatriat și un capital de start. Totodată, vor fi ajutați să se afirme profesional acasă.
De asemenea, cei care au decis să revină acasă, și membrii familiilor lor, au dreptul la o amnistie fiscală pentru impozitele și taxele locale pentru perioada anterioară, precum și la facilități fiscale pentru o anumită perioadă, din ziua revenirii. În special, în decurs de trei ani, întreprinderile individuale sau comerciale înființate de foștii emigranți, unde ei dețin cel puțin 75% din capital, vor fi complet scutite de taxele și impozitele locale.
Reamintim că ideea lansării programului de stimulare a repatrierii orheienilor, care au fost nevoiți emigreze în căutarea unui loc de muncă, îi aparține lui Ilan Șor. Beneficiarii trebuie să întrunească câteva condiții, inclusiv să dețină cetățenia Republicii Moldova și să fie rezidenți ai municipiului Orhei, cu viză de reședință în ultimii 3 ani, din ziua depunerii cererii la primărie, pentru recunoașterea statutului unei persoane care s-a întors în oraș.
Programul „Moldova e casa mea” a fost implementat la inițiativa lui Ilan Șor după ce a preluat conducerea primăriei Orheiului, în 2015. Până în prezent, în oraș au revenit sute de familii, care au lucrat în străinătate, departe de copii și rude.