Ro      Ru      En
Prima pagină  »  ȘTIRI ȘI EVENIMENTE  »  Noutăți
Noutăți
La Orhei a fost lansat Centrul de Informare şi Prestări Servicii pentru cetăţeni (CIPS)
Publicat: 25.03.2015   

În data de 19 martie curent Primăria orașului Orhei a lansat Centrul de Informare și Prestări a Serviciilor pentru cetățeni (CIPS), cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul proiectului de susținere a Autorităților Locale (LGSP).

Centru este organizat în vederea îmbunătățirii calității informației furnizate și a serviciilor publice oferite de către Administrația Locală cetățenilor. CIPS-ul va contribui la asigurarea unei transparențe superioare a activităților orașului, va ușura accesul la serviciile publice și va minimiza costurile atât pentru oraș, cât și pentru cetățeni.

CIPS-ul este o subdiviziune a primăriei oraşului Orhei, responsabilă de oferirea serviciilor și informației cetățenilor și agenților economici.

Centrul are următoarele obiective de bază:

1.      Oferirea informației despre responsabilitățile și competențele APL și prestarea serviciilor publice clienţilor într-un mod calitativ și profesionist.

2.      Prestarea serviciilor într-un singur punct de acces, recepţia şi eliberarea documentelor şi actelor aferente serviciilor prestate.

3.      Reducerea costurilor directe și indirecte ale APL, dar și ale clienților care solicită serviciile publice.

4.      Îmbunătățirea comunicării cu cetățenii, pentru a contribui la mărirea nivelului de satisfacție și transparenței în activitatea APL.

La eveniment au fost prezenți Secretarul General Adjunct la Guvernului Dl Sergiu Ceauș, care a salutat eforturile USAID și ale Primăriei orașului Orhei în crearea centrului. „Acest Centru va contribui la sporirea calităţii şi eficienţei informării cetăţenilor şi la îmbunătăţirea prestării serviciilor publice prin implementarea unor instrumente şi practici moderne, toate într-un singur punct de acces. Centrul vine să ofere răspunsuri şi soluţii într-un ritm mai dinamic, în corespundere cu necesităţile cetăţenilor noştri şi ne aduce pe noi, ca ţară, cu un pas mai aproape de descentralizare”, a menţionat Dumnealui.

Directorul Proiectului LGSP, Scott JOHNSON, a felicitat cetățenii orașului Orhei: “Orheiul este un loc potrivit pentru CIPS și acesta se datorează interesului imediat prezentat de Primarul de Orhei, Dl Colun, din momentul când a văzut mai multe centre similare în cadrul vizitei de studiu organizate de proiectul nostru în România. Este foarte apreciabil că Centrul de Informare și Prestări Servicii pentru cetățeni din Orhei face parte din primele trei centre din Republica Moldova, care au fost deschise și care își desfășoară activitatea.”

Vice-președintele pe probleme sociale din cadrul Consiliului Raional Orhei, Ion Racu: “CIPS-ul este un pas care duce la implementarea strategiei de descentralizare. Este îmbucurător că centrul dat va oferi consultanța necesară și informația utilă într-un mod rapid. Beneficiile centrului sunt multiple, inclusiv se va evita blocajul funcționarului public în procesul său de activitate.” Dl Racu a menționat că nu va fi ușor la început, însă specialiștii implicați în cadrul CIPS vor avea și necesitatea de a școlariza populația pentru ca procesele ce decurg în cadrul centrului să fie eficiente și să fie atinse scopurile propuse. Inclusiv, s-a atenționat asupra amplasării centrului, acesta fiind la parter îndată la intrare în localul Primăriei orașului Orhei, ceea ce va permite accesul facil al persoanelor în vârstă și cele cu dezabilități.

Primarul de Orhei, Vitalie COLUN, a mulțumit poporului american și a declarat: “Cu ajutorul acestui Centru, noi vom fi şi mai aproape de cetăţean. Prestarea serviciilor, recepţia şi eliberarea documentelor şi actelor aferente serviciilor prestate într-un singur punct de acces va duce la îmbunătățirea comunicării cu cetățenii, pentru a contribui la mărirea nivelului de satisfacție și transparenței în activitatea APL.” Dlui a susținut că asistenţa din partea LGSP, primită pe parcursul acestor ani, a fost una esenţială pentru dezvoltarea localităţii şi a serviciilor pentru cetăţenii din localitate. De asemenea, participarea în cadrul Programului de Excelenţă în Management Municipal a constituit un avantaj enorm pentru primărie, contribuind la sporirea capacităţilor şi eficienţei echipei APL. S-a menționat că vizita de studiu în România, asistența primită din partea proiectului în procesele de planificare strategică, promovarea eficienţei energetice, planificarea bugetară şi alte activităţi din activitatea zilnică a APL au adăugat o valoare sporită procesului de lucru al primăriei. Inclusiv, întrunirile trimestriale ale primarilor au contribuit la schimbul de experiență dintre aceștia din urmă și au fost create condițiile ce țin de domeniul Eficienței Energetice și anume, elaborat Auditul Energetic pentru iluminatul stradal. A fost evidențiat că echipamentul donat prin intermediul LGSP și anume autospeciala și containerele au servit la îmbunătățirea prestării serviciilor. Dl Colun a zis: “Privesc cu încredere spre colaborarea noastră şi pe viitor, şi, totodată Vă asigurăm de toată implicarea noastră. Deschiderea CIPS va eficientiza calitatea serviciilor prestate de Primărie”.

Eugeniu Hristev, Directorul SRL “Trimetrica” a menționat că Orheiul este primul care implementează sistemul digital integrat al managementului administrativ. Acesta va permite asigurarea transparenței și va putea va accesat prin CIPS. Sistemul prezintă informații privitor agenții economici, populația orașului și serviciile oferite de către centru. Implementarea sistemului integrat al managementului administrativ va crește atractivitatea țării pentru investitorii străini.

Este de menționat că în cadrul proiectului au fost elaborate pașapoartele serviciilor oferite de către Primăria orașului Orhei, precum și regulamentele interne de funcționare a acestora.

În cadrul evenimentului au mai participat primarii orașelor Strășeni, Sângerei, Căușeni, alți funcționari din cadrul acestor primării, reprezentanți ai sectorului civic din orașul Orhei, agenți economici, reprezentanți ai Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, alții.

Primarul orașului Căușeni, Grigore Repeșciuc, oaspete invitat în cadrul evenimentului de deschidere a CIPS a felicitat orașul Orhei cu succesele obținute și ar dori să implementeze un astfel de proiect și la Căușeni. El susține: “Să vedem o dată, dar să auzim de o sută de ori că CIPS-ul este un succes care trebuie să fie replicat pe întreg teritoriul țării”.

CIPS din Orhei este cel de al treilea centru deschis în R. Moldova cu sprijinul USAID. Două centre similare au fost deschise la Taraclia și Sângerei. Aceste trei centre vor servi ca model pentru alte orașe la replicarea și susținerea modernizării continue și îmbunătățirea serviciilor publice locale.

Proiectul USAID de Susținere a Autorităților Locale din Moldova (LGSP) este o activitate de patru ani ce are ca scop susținerea autorităților locale în elaborarea și implementarea politicilor care contribuie la buna guvernare, la consolidarea capacităților necesare procesului de descentralizare și la asumarea responsabilităților pentru prestarea serviciilor publice de calitate, într-o manieră transparentă, care ar contribui la creșterea economică și la eficientizarea serviciilor la nivel local. Mai multă informație cu privire la programele USAID puteți găsi pe www.usaid.gov.

 


Accesări: 3478

Alte Noutăți

Publicat: 06.10.2022   
Accesări: 15
Cu această ocazie, în semn de recunoștință, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Orhei a organizat astăzi, manifestarea cu genericul ”Semănători ai Cunoștințelor, Frumosului și Binelui”. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.09.2022   
Accesări: 60
Ele sunt adevăratele modele pentru creștinii care își doresc să capete înțelepciunea și virtuțile creștine. Sofia și fiicele ei Vera, Nadejda și Liubovi au mărturisit deschis credinţa lor în Hristos. Citeşte mai mult...
Publicat: 29.09.2022   
Accesări: 217
Primăria Municipiului Orhei și Consiliul Raional Orhei Vă invită să participați la cel mai tare eveniment al toamnei dedicat ZILEI NAȚIONALE A VINULUI, ediția 2022, care se va desfășura la data de 8 octombrie în Piața Vasile Lupu! Citeşte mai mult...
Publicat: 27.09.2022   
Accesări: 94
Sâmbătă, 24 septembrie 2022, echipa de băieți „MILSAMI ORHEI” a Școlii Raionale de Sport din Orhei s-a impus cu scorul de 1:0 în fața echipei „Sheriff Tiraspol”. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.09.2022   
Accesări: 89
Astăzi, 21 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, acesta fiind primul praznic împărătesc din anul bisericesc și tot astăzi, mai multe localități din țară serbează Hramul localității și a locașelor sfinte. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.09.2022   
Accesări: 129
85 la sută din străzile secundare și toate cele principale din municipiul Orhei au fost renovate, la inițiativa echipei Partidului „ȘOR” și a liderului formațiunii, Ilan Șor. În luna august, au fost betonate și asfaltate toate drumurile din cartierul Nistreana, care, de ani buni, s-au aflat într-o stare dezastruoasă. Recent, au fost finalizate și date în exploatare trei porțiuni de drum renovate, de pe străzile Neamul Șoimăreștilor, Dacilor și Petru Mușat. Totodată, a fost amenajat un teren de joacă. Oamenii susțin că sunt nespuși de bucuroși că drumul bun a ajuns până la poarta lor, că nu mai sunt nevoiți să poarte cizme de cauciuc și că ambulanța ajunge cu ușurință până acasă. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.09.2022   
Accesări: 134
Un nou an școlar și un bun venit noilor cunoștințe astăzi le spunem elevilor din toată țara. Alături de elevii, părinții și profesorii Liceului Teoretic “ Onisifor Ghibu” am dat start noului an școlar. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.08.2022   
Accesări: 144
În limba ta Ţi-e dor de mama Citeşte mai mult...
Publicat: 27.08.2022   
Accesări: 231
Împlinirea celor 31 de ani de independență a Republicii Moldova este celebrată cu fast, timp de două zile consecutiv, la Orhei, cel mai frumos oraș din țară. Cu această ocazie, în centrul municipiului Orhei, dar și în cel mai mare parc de distracții din țară – OrheiLand sunt organizate mai multe evenimente care fac deliciul publicului. Pe lângă muzică și voie bună, locuitorii și oaspeții orașului se pot delecta cu bucate gratuite, pot vizita târgul meșterilor populari și asista la un concert de zile mari. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.08.2022   
Accesări: 125
Încă o stradă din municipiul Orhei a fost renovată, la inițiativa echipei Partidului Șor și a liderului acestei formațiuni, Ilan Șor. Este vorba despre strada Luceafărul din sectorul Slobozia Doamnei, cartierul Nistreana, unde, recent, au mai fost date în exploatare câteva străzi reparate. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.08.2022   
Accesări: 149
Aceasta a intrat în istorie ca una din cele mai scurte, însă care a schimbat raportul de forțe în Balcani. Consecințele acestei bătălii a fost scoaterea României (23 august) din război și trecerea ei de partea Aliaților. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.08.2022   
Accesări: 453
Timp de două zile consecutiv, în cel mai frumos oraș din țară, vor fi organizate mai multe evenimente dedicate zilei naționale. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.08.2022   
Accesări: 231
Astăzi, 13 august, catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din municipiul Orhei sărbătorește Hramul bisericii prilejuit de omagiul adus Sfintei Mariei - maica Mântuitorului nostru Isus Hristos, deoarece astăzi este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, una din multele sărbători care sunt sărbătorite de toți creștinii, fie catolici, protestanți sau ortodocși,doar că la dată diferită. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.08.2022   
Accesări: 161
Ieri, la inițiativa Centrului de Tineret Orhei cărțile au prins viață la evenimentul ”Dincolo de copertă” ce a avut loc în Parcul Ivanos. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.08.2022   
Accesări: 203
Renovarea drumurilor secundare continuă, la Orhei. La inițiativa primarului de onoare al municipiului, actualul lider al Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, au fost reparate încă două porțiuni de drum, care se aflau într-o stare dezastruoasă și unde nu aveau acces nici ambulanțele. Este vorba despre străzile Călușarilor și Fierarilor din Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.08.2022   
Accesări: 185
După Sfânta Liturghie oficiată de Protopop-ul Iulian Rață ne-am alăturat la hora din centrul localității alături de târgul meșterilor populari din Lucașeuca. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.08.2022   
Accesări: 208
Alături de Primarul localității, Andrei Galesco și colegii din Consiliul Raional am fost la Sfânta Liturghie oficiată de Protopop-ul Iulian Rață. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.08.2022   
Accesări: 173
Dumneavoastră sunteți cel ce prin experiența Dvs ne îndrumați spre a face lucruri frumoase. Abilitățile dumneavoastră profesionale ticluite în timp ne-au ajutat mereu unitate și obținerea succesului în implementarea diferitelor sarcini în Municipiul și Raionul Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.08.2022   
Accesări: 157
Turneul a întrunit 12 echipe din raioanele Orhei, Ialoveni, Strășeni și municipiile Chișinău și Bălți. Precum și echipa de juniori din orașul Odessa. Citeşte mai mult...
Publicat: 04.08.2022   
Accesări: 182
Sf. Maria Magdalena ce-a care s-a născut într-un sat de pescari și precum scrie Evanghelia după Luca, ea este prima femeie vindecată de Isus Hristos și care mai apoi a devenit mucenița Mântuitorului și l-a însoțit de pretutindeni, până și în timpul patimilor. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 1336

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Joi, 06 octombrie 2022
© 2022 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 63923   Total ieri: 994   Total azi: 871