Ro      Ru      En

 


Prima pagină  »  ȘTIRI ȘI EVENIMENTE  »  Noutăți
Noutăți
Vizită impresionantă a oficialilor Primăriei orașului Orhei la Talsi, Letonia
Publicat: 28.04.2015   

În perioada 7 - 11 aprilie 2015, Administrația municipalității Talsi, Letonia a găzduit delegația Primăriei orașului Orhei în vederea dezvoltării cooperării între Primăria orașului Orhei și Municipalitatea Talsi.

Municipalitatea Talsi (Letonă: Talsu novads) este un municipiu în Courland, Letonia. Municipalitatea a fost formată în 2009 prin fuzionarea parohiilor (comunelor) Abava, Balgale, Ģibuļi, Ive, Ķūļciems, Laidze, Lauciene, Lībagi, Lube, Strazde, Valdgale, Vandzene, Virbi, orașelor Talsi, Stende, Sabile și Valdemārpils cu teritoriul său rural, centrul administrativ fiind orașul Talsi.

Vizita a fost organizată ca rezultat al negocierilor purtate între Primăria orașului Orhei și Consiliul municipalității Talsi, precum și Ambasada Letoniei.

Din grupul de vizită au făcut parte Primarul orașului Orhei, Vitalie Colun, Managerul Î.M. „Orhei Transport”, Victor Şeremet și Comandantul Gărzii Populare pe lângă Primăria oraşului Orhei, Iurie Ganţa.

Scopul acestei vizite a fost stabilirea relațiilor de cooperare între Primăria orașului Orhei și Municipalitatea Talsi, în vederea lansării proiectelor comune de dezvoltare locală. De asemenea s-a ținut cont de a face cunoștință cu unele exemple de bune practici ale administrațiilor publice locale din Letonia.

Pe parcursul vizitei, delegația a avut un şir de întrevederi la subdiviziunile municipalității și întreprinderile municipale din regiune. Delegația a vizitat Duma municipalității Talsi, Municipiul Roja, întreprinderile municipale funcționale ale municipiului Talsi, 2 centre educaționale sportive din regiune, Centrul cultural central din Talsi, Centrul sportiv din Sabile, Direcția poliție municipală și republicană din Talsi și Sabile, Centrul de monitorizare video, filiala Întreprinderii de Stat de înregistrare a transportului, altele.

În cadrul vizitei la Duma municipalității Talsi a fost pusă temelia relațiilor de colaborare. Astfel în data de 8 aprilie 2015 a fost semnat Protocolul de intenție privind demararea cooperării între orașul Orhei, reprezentat de Primarul orașului Orhei, Dl. Vitalie Colun și municipiul Talsi reprezentat de Președintele Dumei regiunii Talsi, Dl. Aivars Lācarus. Inclusiv a fost abordată importanţa cooperării moldo-letone şi necesitatea schimbului de cunoştinţe privind domeniul specificate în protocol, precum şi fortificarea capacităţilor organizaţionale, funcţionale şi instituţionale ale părților, pe aceste segmente.

În vizita avută loc la municipalitatea Roja, delegația a avut întrevederi cu Președintele dumei Roja Eva Kārkliņa cu care s-au purtat discuții privitor dezvoltarea regiunii, problemele întâmpinate, soluțiile abordate, precum și posibilitatea unei colaborări între gazdă și orașul Orhei.

Vizitând Întreprinderea Municipală (ÎM) “Apă-Canal”, o atenție deosebită s-a atras asupra modului de conectare a noilor abonați, precum și achitarea serviciilor prestate către populație. Este de menționat că ÎM tinde să-și extindă serviciile pe întreg teritoriul municipalității, la moment ea prestează serviciile sale pe teritoriul a 9 comunități locale.

În vizita ÎM “Servicii Comunal Locative”, delegației i s-a prezentat activitatea curentă a serviciilor comunale, modalitățile de întreținere a spațiilor locative, serviciul de colectarea a deșeurilor și stația de sortare și selectare a deșeurilor.

De asemenea, în cadrul vizitei delegația a făcut cunoștință cum este realizată acomodarea pentru cetățeni în transportul public. În regiune activează două întreprinderi, ce propun servicii de transport public, una dintre întreprinderi fiind privată, iar alta municipală. Municipalitatea oferă servicii distincte de transport tuturor elevilor din regiune.

În cadrul vizitei la Centru sportiv Sabile, delegația a avut întrevederi cu administratorul orașului. Este de menționat, că administratorul orașului este persoana angajată în cadrul municipalității, ea este numită în funcție și nu aleasă.

Vizitând filiala Întreprinderii de stat de înregistrare a transporturilor și eliberare a permiselor, delegația a văzut cum timp de 15 min. minimum este efectuată expertiza unităților de transport și înregistrarea acesteia.

Pe parcursul vizitei Centrul de Poliție municipală și republicană, precum și a centrului de monitorizare video, delegația a fost făcută cunoștință cu funcționarea sistemul de monitorizare video, capacitățile tehnice, logistice, informaționale, umane, economice la nivel central și municipal al poliției.

Vitalie Colun, Primarul orașului Orhei a menționat că în cadrul vizitei cel mai mult i-a fost atrasă atenția de curățenia orașului și municipalității Talsi, precum și cultura populației. Mult a fost impresionat de faptul cum este promovată municipalitatea, și în special de “Istoria ta prin țesut”, ce este un simbol distinct al regiunii, ce o reprezintă exhaustiv.

Dlui a menționat că ca urmare al vizitei va putea fi implementat și la noi în oraș Sistemul de prestare a serviciilor publice către cetățeni în domeniul deservicii blocurilor locative, unde locatarii fiecărui bloc au singuri grijă de blocul său și terenurile adiacente acestuia, Menținerea și extinderea sistemului de sortare și selectare a deșeurilor (la moment în oraș se colectează și se sortează aparte numai plasticul), Sistemul menținerii ordinii publice, care este direct legat de educarea patriotismului din grădiniță, școală. Este de menționat că la Talsi noțiunea de patriotism ține în primul rând de curtea ta și orașul tău. Educația are o importanță sporită pentru dezvoltarea societății și infrastructurii ce o deservește, prin cultivarea inclusiv și a spiritului de voluntariat.

Delegația a fost impresionată că în municipalitate activează 21 de ansambluri de dans, 4 trupe de teatru, 6 fanfare, altele, toate organizate în bază de voluntariat. Este de menționat că populația municipalității este de circa 33,4 locuitori, iar orașul Talsi - circa 10,8 mii locuitori. Spre informare, populația orașului Orhei este de circa 33,6 mii locuitori.

Partea letonă s-a arătat disponibilă de a extinde cooperarea prin schimbul eficient de informaţii şi derularea proiectelor de asistenţă mutuală în domeniile specificate în protocolul de intenție.

Vezi galeria foto

 


Accesări: 4030

Alte Noutăți

Publicat: 20.06.2024   
Accesări: 64
Dragi orheieni! Duminică, pe 23 iunie, vă invităm să celebrăm împreună bogăția și frumusețea tradițiilor noastre în cadrul paradei portului popular. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.06.2024   
Accesări: 192
Îndrăgitul parc de distracții OrheiLand devine iarăși gazda unei petreceri grandioase. Pe 23 iunie aici se va desfășura un fabulos spectacol în stil hawaiian, iar organizatorii invită toți doritorii să participe la eveniment. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.06.2024   
Accesări: 211
OrheiLand a fost gazda unei sărbători de neuitat - cea a baloanelor de săpun. Sute de copii, însoțiți de părinți și bunei, au petrecut mai multe ore de bucurie și veselie. Citeşte mai mult...
Publicat: 16.06.2024   
Accesări: 212
Conducerea municipiului Orhei felicită cordial toți lucrătorii medicali și farmaciștii cu ocazia sărbătorii profesionale! Citeşte mai mult...
Publicat: 16.06.2024   
Accesări: 214
La 135 de ani de la moartea sa, au depus flori la bustul clasicului poet. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.06.2024   
Accesări: 330
Evenimentul a adunat aproximativ 140 de tineri sportivi dedicați și pasionați, pregătiți să își demonstreze abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.06.2024   
Accesări: 293
Parcul de distracții OrheiLand va găzdui sărbătoarea baloanelor de săpun cu o săptămână mai târziu decât era planificat. Spectacolul a fost amânat până pe 15 iunie din cauza condițiilor meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea evenimentului. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.06.2024   
Accesări: 324
Marele geniu rus Alexandr Pușkin a fost omagiat astăzi la Orhei, cu ocazia aniversării a 225 de ani de la naștere. Conducerea municipiului, alături de locuitori, a ținut un minut de reculegere și a depus flori. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.06.2024   
Accesări: 364
Echipa lui Ilan Șor vă invită la un nou mare eveniment la OrheiLand - pe 8 iunie, parcul de distracții va găzdui o petrecere cu bule de săpun care va impresiona pe toată lumea. Evenimentul va începe la ora 16:00 cu un program artistic amplu. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.06.2024   
Accesări: 352
Sezonul estival a fost inaugurat la OrheiLand în prezența a peste 30 de mii de persoane. La ceremonia de deschidere au participat locuitorii OrheiLand și oaspeți din toată țara. Vizitatorii au fost felicitați călduros cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului și a deschiderii parcului de distracții de către conducerea orașului, raionului și reprezentanții blocului „Victorie”. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.05.2024   
Accesări: 374
Dragi tineri orheieni, Citeşte mai mult...
Publicat: 30.05.2024   
Accesări: 540
Cel mai mare parc de distracții din țară OrheiLand își redeschide iarăși porțile, tradițional, de Ziua Internațională a Copiilor, pe 1 iunie. Citeşte mai mult...
Publicat: 25.05.2024   
Accesări: 1650
Cel mai mare parc de distracții din Moldova dă startul sezonului estival. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.05.2024   
Accesări: 465
În cadrul unei ceremonii solemne, le-am înmânat diplomele de absolvire și certificatele de onoare. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.05.2024   
Accesări: 478
Cel mai mare parc de distracții din țară și regiune OrheiLand își redeschide porțile, tradițional, de Ziua Internațională a Copiilor, pe 1 iunie. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.05.2024   
Accesări: 471
Vizitatorii au avut ocazia să facă cunoștință cu bucătăria tradițională a țărilor membre UEEA, gustările fiind absolut gratuite. La sărbătoare a răsunat muzică, iar oamenii au încins hore pe ritmurile melodiilor preferate. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.05.2024   
Accesări: 426
O grandioasă procesiune în numele familiei tradiționale s-a desfășurat la Orhei. Acest marș este organizat în fiecare an de către clerul din Orhei împreună cu autoritățile locale din Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.05.2024   
Accesări: 392
Evenimentul s-a desfășurat cu un succes deosebit, atrăgând un număr impresionant de vizitatori de toate vârstele. Această sărbătoare culturală a oferit oportunitatea unică de a explora și de a aprecia bogăția patrimoniului nostru cultural într-un cadru special și plin de magie. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.05.2024   
Accesări: 463
Orhei a sărbătorit destoinic Ziua sportivului și a mișcării olimpice. Evenimentul, organizat în colaborare cu autoritățile locale și organizațiile sportive din întreg raionul, a adunat sportivi de toate vârstele, pentru a celebra beneficiile practicării sportului și pentru a a promova valorile olimpice. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.05.2024   
Accesări: 471
Cu bucurie și entuziasm, vă invităm la un eveniment cultural de excepție, Ziua și Noaptea Europeană a Muzeelor, organizat la Muzeul de Istorie și Etnografie Orhei. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 1625

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Joi, 20 iunie 2024
© 2024 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 63667   Total ieri: 4008   Total azi: 615