Prin prezenta, in scopul executării Hotărârii Guvernului nr. 967 din 13.10.2018 pentru aprobarea Regulamentului privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) și a Planului de acțiuni privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) pentru anii 2019-2024, solicitam informarea in masa a populației din teritoriul subordonat despre pericolul acestei plante asupra persoanelor, in special copii, bătrâni, persoane cu imunitatea scăzuta și masurile de combatere a acestei plante.
Regulamentul in cauza reglementează obligațiile subiecților responsabili de gestionarea terenurilor (titularii dreptului de proprietate, de posesiune, de folosința asupra terenurilor din orice categorie de destinație) și ale autorităților publice centrale in vederea asigurării unui mediu sănătos de viață prin diminuarea riscurilor pentru sănătatea omului pe care le prezintă buruiana menționată. Scopul principal al Regulamentului consta in instituirea unor acțiuni de prevenire, combatere distrugere a ambroziei pentru a contracara efectele nocive ale acesteia.
In scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, subiecții responsabili de gestionarea terenurilor trebuie sa desfășoare lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, tratare cu produse de uz fitosanitar, înregistrate in Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților, sau alte lucrări și metode specifice in perioada cuprinsa intre răsărirea plantei și sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.
Lucrările de întreținere a terenului in vederea combaterii buruienii ambrozia in ariile naturale protejate se realizează conform prevederilor Legii nr. 1538/1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat ce se refera la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.
Pentru nerespectarea de către subiecții responsabili de gestionarea terenurilor a prevederilor prezentului regulament, inspectorii subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, precum și ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, potrivit atribuțiilor funcționale, sunt obligați sa întocmească procese-verbale, cu indicarea termenului de lichidare a neconformităților depistate. In cazul nerespectării indicațiilor incluse in procesul-verbal se constituie contravenție și se sancționează cu amenda conform art. 117 si 405 din Codul contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008.
Ambrozia înflorește intre sfirșitul lui iulie și sfirșitul lui septembrie. O plantă matură poate elibera pana la 8 miliarde de grăuncioare de polen 20 microni diametrul pana la 30.000 de semințe care ii păstrează calitative germinative 40 de ani.
Alergia la ambrozie este sezoniera și constă in: strănut in salve, prurit nazal, ocular și
faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasa, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seaca, wheezing și dispnee in special dimineața și seara, urticarie.
Ambrozia este planta răspândita in toata Europa, cu talia semiînalta, de 50-100 cm inaltime și cu o rădăcina bine dezvoltata de 1,2 - 1,5 m. Frunzele de ambrozie sunt alungite și ascuțite la vîrf, lobate, cu pețioluri cu aripi de culoarea· gri - verde argintie. Frunzele sunt așezate opus la baza tulpinii și alterne pe partea superioara și pe ramificații. Deseori oamenii o confunda cu pelinul. Este o plantă anuală, prezența in grădini, in culturile de cereale și de florea-soarelui, respectiv in zonele lăsate in paragina (de aici și denumirea populara: iarba de paragina), cum ar fi pe marginea drumurilor și a căilor ferate, in apropierea dărâmăturilor pe șantierele de construcții, in zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute.
Șef Direcție IMP Orhei,
Ș. Mihalaș