ECHIPA INVEST SUPORT anunţă despre extinderea concursurilor de granturi şi programe investitionale noi: I. Concurs pentu selectarea beneficiarilor (APL) de granturi la înfiinţarea/reabilitarea învelişurilor de ierburi până la 20/08/2021. II. Apel de propuneri de grant pentru finanţarea lansării şi dezvoltării afacerilor din remitenţe de către tinerii antreprenori. Data limită de aplicare: 10 noiembrie 2021
Grup ţintă: tineri antreprenori, membri AEÎ, care doresc lansarea şi dezvoltarea afacerilor din remitențe.
Scop: Suport în transformarea rurală prin valorificarea remitenţelor primite de gospodăriile din mediul rural ca sursă de finanțare pentru îmbunătățirea activităților productive.
Obiectiv: Familiile de migranţi din mediul rural pot utiliza serviciile financiare pentru a transforma fluxurile de remitenţe în active şi activităţi productive.
Micro antreprenori, membri ai AEÎ eligibile, înregistraţi ca persoane juridice în conformitate cu legislaţia în vigoare, care îndeplinesc următoarele criterii: întreprinderile sunt fondate şi gestionate de antreprenori tineri, cetăţeni ai Republicii Moldova, care în perioada aplicării, au vârstele cuprinse între 18 şi 35 de ani inclusiv, pentru bărbaţi şi între 18 şi 40 ani inclusiv, pentru femei;
Orice activităţi agricole sau neagricole generatoare de venit, cu excepţia următoarelor activităţi:
Construcția de sere şi solarii este eligibilă dacă sunt achiziţionate ca module gata de instalare, din metal zincat, acoperite cu polimeri plastici, sticlă şi poli carbonat;
Pentru investiţiile în construcţia / reparaţia imobilelor de producere şi depozitare, etc., vor fi eligibile pentru finanţare doar costul materialelor de construcţie, în baza devizului de cheltuieli elaborat şi aprobat de persoane autorizate.
Porţiunea de Grant: 75.000 MDL
Grantul va fi acordat în conformitate cu regula „1 + 3” - la fiecare 1 MDL investit din remitenţe si alte surse de venit furnizate de beneficiar ca contribuţie a acestuia, vor fi acordaţi 3 MDL grant, până la 75.000 MDL.
Termenul de rambursare a împrumutului trebuie să corespundă cu durata de recuperare a investiţiei, dar nu mai mare decât 3 (trei) ani, inclusiv perioada de graţie nu mai mare decât 12 luni.
III.Granturi destinate femeilor pentru dezvoltarea şi diversificarea afacerilor.
În cadrul Proiectului de Rezilienţă Rurală, pe parcursul perioadei 2018-2022, UCIP IFAD va acorda suport financiar si asistenţă tehnică femeilor din zona rurală, care activează în conformitate cu legislaţia în vigoare ca mici antreprenori agricoli, fie individual sau în cadrul unor grupuri de producători. Implementarea componenței respective urmăreşte scopul de a fortifica capacităţile de rezilienţă climatică a femeilor care activează ca producători agricoli în zonele rurale, stimulând şi diversificând afacerile lor.
Grupul ţintă: femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 ani, care practică activităţi agricole, lucrează individual în conformitate cu legislaţia în vigoare (persoane fizice sau juridice) sau sunt membri ai grupurilor de producători (fondatori) cu activitate in domeniul procesării producţiei agricole.
Zona de implementare: Telenesti, Nisporeni, Călăraşi, Rezina. Activităţile preconizate vor fi desfăşurate în circa 30 APL-uri.
Beneficiari:
Valoarea grantului:
Persoane fizice sau juridice - echivalentul maxim 5000 dolari SUA
Cooperativele - echivalentul maxim 8000 dolari SUA Investiţiile eligibile:
(pentru persoane fizice sau juridice)
Echipamente, utilaje, material săditor pentru culturi multianuale şi alte bunuri aferente: producerii primare (horticultură, viticultură: struguri de masă), producerea culturilor de câmp etc.), care va include, dar nu se va limita la următoarele tipuri de investiţii:
activităţilor conexe agriculturii (producerea ambalajului, servicii de reparaţie a maşinilor agricole, etc.), care va include, dar nu se va limita la următoarele :
(pentru persoane fizice sau juridice şi cooperative)
Echipamente şi utilaje aferente activităţilor:
post-recoltării, procesării, sortării, ambalării produselor agricole şi fabricarea produselor alimentare de origine vegetală şi/sau animală:
Criteriile de eligibilitate:
Persoane fizice sau juridice
Este fondatoare sau administratoare a unei întreprinderi înregistrate în aria pilot.
Deţinerea în proprietate sau/şi în arendă terenuri agricole,inclusiv cota parte a membrilor familiei,nu mai mult de 10ha.
Cel puţin 30% din volumul producerii va fi destinat comercializării.
Contribuţia bănească a beneficiarului va constitui cel puţin 20% din costul total al investiţiei. Confirmarea printr-o declaraţie a disponibilităţii de participare în programe de întărire a capacităţilor tehnice şi de gestionare a afacerilor, inclusiv în activităţi de grup.
Investiţia va include măsuri de sporire a rezilienţei la schimbările climatice.
Cooperative
Capital social 100% deţinut de femei.
Cel puţin 70% din membrii cooperativei vor deţine în proprietate sau/şi în arendă, nu mai mult de 10ha.
Contribuţia bănească a beneficiarului va constitui cel puţin 15% din costul total al investiţiei. Investiţia va include măsuri de sporire a rezilienţei la schimbările climatice.
IV. Unitatea de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului (UIPM) lansează un Program de grant destinat gestionării specifice a unor fluxuri de deşeuri în Republica Moldova: uleiuri uzate, anvelope uzate şi vehicule scoase din uz
În cadrul Programului de grant vor fi implementate proiecte aferente gestionării deşeurilor, cu scopul de a spori capacitatea de prevenire, depozitare, reutilizare, reciclare şi să promoveze pieţele pentru produsele cu conţinut reciclat.
Eligibili pentru a depune cereri sunt persoanele juridice, cu orice formă de organizare, înregistrate conform legislaţiei Republicii Moldova, ce activează pe teritoriul ţării şi au o experienţă de cel puţin 3 ani de activitate în domeniul colectării, reciclării, reutilizării şi eliminării deşeurilor; organizaţii ale societăţii civile, precum şi sunt încurajate parteneriatele cu APL.
Costurile eligibile pentru proiecte sunt de la 5000 până la 25 mii de euro. Din suma totală, 80% va constitui suma de grant, iar 20 la sută va constitui contribuţia proprie a aplicantului.
Perioada de depunere a dosarului este 2 - 20 august 2021.
V. Grant privind finanţarea măsurilor de adaptare a sistemelor de producţie agricolă la schimbările climatice
Implementarea Proiectelor (UCIP) IFAD este conceput pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă a populaţiei din zona rurală, a reduce sărăcia prin consolidarea rezilienţei la schimbările climatice şi a îmbunătăţi oportunităţile economice.
Pentru a beneficia de granturi pentru măsuri de adaptare a sistemelor de producere agricolă la schimbările climatice, solicitanţii trebuie să corespundă următoarelor criterii de eligibilitate: sunt întreprinderi înregistrate sub orice formă organizatorico-juridică sau persoane fizice înregistrate (gospodării ţărăneşti sau întreprinderi individuale), care practică activităţi agricole sau de procesare a producţiei agricole în zonele rurale controlate de autorităţile din Republica Moldova, cu excepţia unităţilor care au activitate în oraşele Chişinău şi Bălţi.
Vor fi considerate eligibile:
Pentru întreprinderi/persoane fizice înregistrate: 70% din costul investiţiei/tehnicii agricole, dar nu mai mult de 5 000 dolari SUA per beneficiar ;
Pentru cooperative: 50% din costul investiţiei/ tehnicii agricolă, dar nu mai mult de 15 000 dolari SUA per solicitant de grant.
UCIP IFAD acordă asistentă financiară sub formă de grant pentru finanţarea activităţilor, care ar asigura o mai bună adaptare a sistemelor de producere agricolă primară la schimbările climatice şi vor include următoarele tipuri de investiţii eligibile:
Instalaţii solare termale (colectoare solare);
Apelul de granturi va fi deschis începând cu 09 august 2021 şi pe parcursul anului 2022 până la epuizarea resurselor financiare.