Ro      Ru      En
Prima pagină  »  ȘTIRI ȘI EVENIMENTE  »  Noutăți
Noutăți
Echipa Partidului „ȘOR” a dat startul reconstrucției integrale a raionului Orhei
Publicat: 29.04.2022   

Toate localitățile din raionul Orhei sau câte 12-14 pe an vor fi reconstruite integral, în următorii cinci ani. Asigurările vin din partea liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a reprezentanților formațiunii sale, precum și din partea conducerii Consiliului raional Orhei și cea a municipiului Orhei, și au fost făcute la o conferință de presă, în cadrul căreia a fost prezentată Strategia de dezvoltare a raionului Orhei, pentru anii 2022-2027, intitulată „Raionul Orhei, raion de vis”. Un astfel de program reprezintă o premieră pentru Republica Moldova.

Potrivit Strategiei de dezvoltare durabilă a raionului Orhei, echipa Partidului „ȘOR” își propune ca, în 2022, să modernizeze următoarele localități: Zorile, Ocnița-Țărani, Inculeț, Bulăiești, Mîrzești, Mîrzaci, Morozeni, Breanova, Ghetlova, Hulboaca, Noroceni, Biești, Cihoreni și Hodorogea. Până în 2027, vor fi dezvoltate toate localitățile din raion. 

Primarul de onoare al municipiului și raionului Orhei, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a declarat că lansarea programului „Raionul Orhei, raion de vis” reprezintă un moment istoric și o premieră pentru Republica Moldova. Scopul acestuia este de a-i convinge pe moldovenii plecați în străinătate să revină acasă.

„În 2015, când am ajuns în fruntea Orheiului, mi-am dat cuvântul de onoare că voi transforma acest oraș, că voi construi în Republica Moldova un mic Monaco. Mulți au râs. În prezent, Orhei este simbolul Moldovei. Aproape toată lumea a auzit despre Orhei. Astăzi, am dat startul reconstrucției întregului raion, prin lansarea Programului „Raionul Orhei, raion de vis”, care reprezintă o premieră pentru Republica Moldova. În fiecare an, până la 14 localități vor fi complet renovate. În fiecare sat și comună vor fi reparate drumurile, va fi amenajat un mic scuar, parc, vor fi modernizate instituțiile de învățământ. Scopul acestui proiect este să-i convingem pe cei plecați să revină acasă. Suntem obligați să le creăm condiții decente de viață, pentru ca acești oameni să se simtă confortabil în localitățile lor de baștină. Cea mai mare valoare a țării noastre sunt oamenii. Drumul Moldovei este spre confort și bunăstare. Haideți să construim Europa acasă!”, este îndemnul lui Ilan Șor.

La rândul său, deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a menționat că schimbările în bine au pornit și vor porni de la Orhei.

„Datorită curajului dvs. și faptului că i-ați întins o mână de ajutor lui Ilan Șor, orașul și raionul Orhei au devenit localități europene. Aici am demonstrat întregii țări că se poate, dacă există dorință, voință politică și management eficient. Indiferent de ce se întâmplă în țară și în regiune, noi continuăm să lucrăm și să ne îndeplinim angajamentele. Vom demonstra în continuare fapte concrete, vom îmbunătăți condițiile de trai pentru toți cetățenii. Nu ne pierdem speranța zilei de mâine, așa cum se întâmplă în cazul altora”, a declarat Marina Tauber. 

De asemenea, fostul viceprimar al orașului Orhei și deputat al Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, a precizat că, în prezent, avem peste 70 de partide în țară, dar niciunul dintre ele nu a transformat vreun raion, așa cum a făcut formațiunea lui Ilan Șor.  

„Ilan Șor este cel care a făcut posibilă transportarea, în acest an, a Focului Haric din Ierusalim la Chișinău. Fie ca această Lumină Sfântă să se păstreze în sufletele noastre tot anul și fie ca toate proiectele pe care urmează să le implementăm să fie într-un ceas bun!”, a afirmat Apostolova.

În același timp, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a menționat că, spre deosebire de alte localități, raionul Orhei are o echipă cu viziune și dorință de a schimba lucrurile în bine, iar banul public nu se fură, ci este investit în oameni. 

„În pofida condițiilor actuale în care ne aflăm, este loc de muncă, transpirație și dezvoltare. Municipiul Orhei este etalonul după care ne orientăm. Timp de 6 ani, municipiul și raionul Orhei se dezvoltă durabil. În toate satele din raion avem magazine sociale, iluminat stradal, terenuri de joacă, ceea ce nu există în alte raioane. Spre regret, actuala guvernare nu propune niciun model de dezvoltare a Republicii Moldova. Prin urmare, după dezbateri, consultări, după discuțiile cu oamenii despre necesitățile lor, împreună cu Ilan Șor, am luat decizia ca, în perioada 2022-2027, toate cele 74 de localități din raionul Orhei să beneficieze de asistență. În fiecare an, vom face investiții în câte 12-14 localități, din banii publici, ai oamenilor de afaceri care vor să facă lucruri bune. Înțelegem că așteptările oamenilor sunt mari, dar în situația în care ne aflăm, când prețurile au crescut de câteva ori, când resursele bugetare sunt limitate, în lipsa suportului de la bugetul central, ne asumăm să facem cât putem”, a dat asigurări Dinu Țurcanu. 

„Îi felicit pe colegii mei primari, care pornesc pe o cale dezvoltare interesantă. Îi asigur pe toți primarii că, la noi, visurile se îndeplinesc”, a dat asigurări primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu. 

În context, Anastasia Svetlicinîi, secretarul general al Organizației Teritoriale a Partidului „ȘOR” din Orhei, a menționat următoarele: 

„Din 2015, suntem un exemplu pentru întreaga țară. Orașul și raionul Orhei sunt priviți cu invidie. Dumnezeu ne-a binecuvântat și l-a trimis pe Ilan Șor ca să ne facă viața mai frumoasă. Astăzi, se mai pune o cărămidă la baza dezvoltării raionului Orhei, scriem o nouă filă în istoria localității noastre. Să fie cu Doamne-ajută!”, a spus Anastasia Svetlicinîi. 

Din 2015 și până în prezent, timp în care municipiul și raionul Orhei este administrat de echipa lui Ilan Șor, Orheiul a devenit localitatea cu cel mai înalt grad de dezvoltare din Republica Moldova. A fost majorat bugetul municipiului de câteva ori. 80% din drumurile din orașul Orhei, inclusiv toate cele principale au fost reparate. În prezent, au loc lucrări de construcție a drumurilor secundare. De asemenea, orașul Orhei a fost iluminat integral, au fost modernizate mai multe școli, grădinițe, centre ale medicilor de familie, au fost construite terenuri de joacă, amenajate parcurile și mai multe curți de bloc. Tot la Orhei, a fost construit OrheiLand, cel mai mare parc de distracții din Republica Moldova, dar și din regiune.

La nivel de raion, echipa Partidului „ȘOR” a iluminat integral aproape toate cele 74 de localități și a construit terenuri de joacă în fiecare sat și comună din raionul Orhei. Totodată, echipa lui Ilan Șor a construit drumul Susleni-Jora de Mijloc, care are o lungime de aproape 10 kilometri, acesta fiind cel mai mare proiect de infrastructură, de la destrămarea URSS încoace.


Accesări: 146

Alte Noutăți

Publicat: 29.06.2022   
Accesări: 109
Mai multe străzi din municipiul Orhei au fost stropite cu apă, pentru a reduce disconfortul creat de canicula din aceste zile. Spălarea și stropirea străzilor cu apă este o tradiție instituită de echipa fostului primar al municipiului Orhei, Ilan Șor, încă în 2016. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.06.2022   
Accesări: 173
S-a purtat ie cu mândrie la Orhei, unde a avut loc parada portului popular Citeşte mai mult...
Publicat: 23.06.2022   
Accesări: 110
Stimați funcționari publici! Citeşte mai mult...
Publicat: 22.06.2022   
Accesări: 114
22 iunie 1941 - una dintre cele mai triste zile din istoria întregii omeniri - ziua în care Germania Nazistă a început Operațiunea Barbarosa - operațiunea militară de invadare a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acțiune începută la 22 iunie 1941 cu scopul de cucerire a teritoriilor Rusiei Europene și a Ucrainei până la Arhanghelsk în nord și Astrahan în sud. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.06.2022   
Accesări: 110
A devenit celebru ca vocalist și compozitor al grupului «Кино». Artistul a jucat și în filmele senzaționale «Асса» și «Игла». Citeşte mai mult...
Publicat: 20.06.2022   
Accesări: 102
În premieră municipiul Orhei a găzduit campionatul Gala Top Gun Maximus care a adunat luptători atât din Republica Moldova cât și de peste hotare. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.06.2022   
Accesări: 114
Vineri, 17 iunie 2022, în incinta Primăriei municipiului Orhei, a avut loc ședința Comitetului de Coordonare a procesului de elaborare a Programului de Revitalizare Urbană pentru municipiul Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.06.2022   
Accesări: 103
Aproximativ 1200 de angajați din sistemul de sănătate din municipiul și raionul Orhei, printre care medici, asistenți medicali, infirmiere și personal auxiliar au fost răsplătiți cu premii, în semn de recunoștință pentru munca și dedicația în activitatea de zi cu zi. Premiile au fost acordate cu ocazia Zilei profesionale a lucrătorului medical și a farmacistului, care este marcată anual, în a treia duminică a lunii iunie. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.06.2022   
Accesări: 99
„Greșelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se împiedică dezvoltarea unei țări întregi și se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.” (M. Eminescu) Citeşte mai mult...
Publicat: 14.06.2022   
Accesări: 98
În zilele de sâmbătă și duminică la Complexul Raional Sportiv a avut loc “Cupa Raională și Municipală RADAVI” ediția 2022 la care au participat peste 25 de echipe de fotbal junior din diferite localități ale Republicii Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.06.2022   
Accesări: 131
Pe ordinea de zi au fost mai multe proiecte importante ce țin de delimitarea terenurilor a persoanelor fizice, Citeşte mai mult...
Publicat: 06.06.2022   
Accesări: 213
Aducem sincere felicitări întregului colectiv CRC “A . Suruceanu” pentru organizarea celui mai frumos festival plin de joc și tradiții precum și pe pentru victoria atinsă! Citeşte mai mult...
Publicat: 06.06.2022   
Accesări: 108
Marele poet Alexandr Pușkin, simbol al literaturii ruse și universale, a fost sărbătorit, astăzi, de echipa Partidului „ȘOR” din municipiul și raionul Orhei, cu ocazia împlinirii a 223 de ani de la naștere. Conducerea raionului și municipiului Orhei, aleși locali, consilieri municipali, precum și cetățeni de rând au depus flori la bustul geniului literaturii ruse, situat în parcul „Ivanos”, din orașul Orhei. Citeşte mai mult...
Publicat: 02.06.2022   
Accesări: 172
Un concert de excepție a avut loc la OrheiLand, organizat la inițiativa lui Ilan Șor, de Ziua Copilului. Evenimentul care a marcat deschiderea sezonului estival a atras aproximativ 30 mii de oameni, dornici de distracție și muzică bună. Interpreta din Rusia, Klava Coca, s-a numărat printre surprizele serii. Atât vedeta din străinătate, cât și interpreții autohtoni au încântat publicul cu melodiile îndrăgite. Oamenii au dansat și s-au distrat pe cinste, într-o atmosferă de poveste. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.06.2022   
Accesări: 193
Cel mai mare parc de distracții din Republica Moldova, dar și din regiune - OrheiLand, a dat startul sezonului estival. Parcul și-a redeschis porțile în prima zi de vară, de Ziua Copilului, pentru al cincilea an consecutiv. Mii de copii, împreună cu părinții lor, au fost prezenți la evenimentul de redeschidere a parcului, unde totul este gratuit. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.06.2022   
Accesări: 147
1 Iunie - începutul verii și a vacanței mare. Anume în acesta zi a fost ales să fie sărbătorită Ziua Internațională a Copilului - a celor ce ne dau sens vieții noastre și a lucrurilor pe care le facem. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.05.2022   
Accesări: 141
Elevii claselor a IX-a și a XII-a de la gimnaziile și liceele din municipiul Orhei, care au înregistrat performanțe la învățătură și au avut un comportament exemplar, au fost răsplătiți cu premii, conform unei tradiții instituite la inițiativa liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. Recompensele materiale au fost oferite din partea Fundației „Miron SHOR”. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.05.2022   
Accesări: 141
Onorați Profesori! Multstimați Părinți! Dragi Elevi ! Citeşte mai mult...
Publicat: 30.05.2022   
Accesări: 111
În perioada 25-27 mai 2022, membrii Unităților de Implementare a Programului, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova și Agențiilor de Dezvoltare Regională, au participat la cursul de planificare strategică în contextul procesului de implementare a Programului Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere 2021-2027. Citeşte mai mult...
Publicat: 25.05.2022   
Accesări: 144
Elevii premianți, dar și toți cei l-alți tineri sunt o mândrie a municipiului dar și a întreg raionului Orhei. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 1310

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Luni, 04 iulie 2022
© 2022 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 63286   Total ieri: 779   Total azi: 234