Stimate Domnule Vitalie Colun Primar al orasului Orhei,
Îmi face mare plăcere ca în calitatea mea de preşedintă a Despărţămîntului ASTRA „Mihail Kogălniceanu", din laşi, să vă mulţumesc pentru participarea şi implicarea dumneavoastră în organizarea şi buna desfăşurare a evenimentului cultural „Denii eminesciene", ediţia a XX-a, din perioada 13-16 iunie 2014.
Participanţii, membrii Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura şi Cultura Poporului Român - ASTRA, au simţit Deniile ca pe nişte sărbători ale neamului. Români din ţară şi români din afara graniţelor s-au întîlnit intru iubire de Eminescu, intru iubire de neam, intru iubire de limba româneasca, de credinţă, de tradiţii... Salvând pe Eminescu, ne cinstim neamul. Fiecare ne înalţăm sufletul cinstindu-l pe Eminescu în comunitatea românilor de pretutindeni.
Inima ne este plina de sentimente minunate. Simţim cum încă ne vibreaza în suflet poeziile, cîntecele copiilor şi tinerilor din Ungheni şi din Orhei. Chipurile lor senine transmiteau dragostea. Căldura inimii acestor artişti intru dragoste de Eminescu ne lumina fiinţa, invăluindu-ne pe toţi deopotrivă într-o aură strălucitoare.
Un alt moment care ne va rămâne în amintire este dezvelirea bustului poetului Mihai Eminescu, opera sculptorului Mircea Ştefănescu, in faţa Gimnaziului „Mihai Eminescu" din Orhei. Alegerea locului a fost foarte buna. Desigur că, trecînd in fiecare dimineaţă prin faţa bustului, elevii nu-şi vor uita originea şi vor învăţa să aprecieze personalităţile culturii românesti.
Fără îndoială cea mai mare mulţumire a celor care au participat la Deniile eminesciene, editia a XX-a, a fost prezenţa lor în farmecul atmosferei eminesciene, de trăirea autentică a unor puternice sentimente întru iubire de neam şi limba româneasca, alături de românii de dincolo de Prut care i-au primit cu multă dragoste.
Pentru toate vă rugăm să primiţi mulţumirile şi recunoştinţa noastră.
Vicepreşedinte ASTRA
Preşedinte ASTRA Iaşi
Prof. Areta Moşu