Ro      Ru      En

 


Prima pagină  »  ȘTIRI ȘI EVENIMENTE  »  Noutăți
Noutăți
Ce trebuie să cunoaștem înainte de a procura carnea
Publicat: 25.06.2015   

Carnea poate fi proaspătă, congelată, suspect proaspătă şi alterată. Termenul de valabilitate al cărnii trebuie să fie inscripţionat de către producător pe eticheta produsului iar pentru carnea proaspătă cereţi să Vi se prezinte certificatul veterinar unde trebuie să fie indicată data sacrificării şi termenul de valabilitate a cărnii.

    Carnea proaspătă are un miros specific, propriu cărnii proaspete (caracteristic speciei animalului respectiv) de o culoare cuprinsă în intervalul de la roz-pal pînă la roşu - închis. Muşchii în secţiune trebuie să fie puţin umezi, dar să nu lase pete. Consistenţa cărnii în secţiune trebuie să fie compactă, elastică; gropiţa formată cu degetul trebuie să se niveleze rapid. Grăsimea nu trebuie să aibă  miros de rîncezire (alterare).

    Carnea congelată se păstrează în spaţii frigorifice la o temperatură de  nu mai puţin de minus 18 0 C.

    Pachetele cu carne congelată nu trebuie să conţină  cristale de gheaţă, în caz contrar aceasta vorbeşte despre posibila recongelare a cărnii, ceea ce nu este admisibil.

    Atenţie!!! Carnea decongelată trebuie să aibă caracteristicile cărnii proaspete. Dacă temperatura mediului înconjurător este mai mare cu 2-3P0PC decît temperatura cărnii congelate, atunci se începe procesul de decongelare. Cu cît decongelarea se face mai lent, cu atît modificările şi pierderile de suc sunt mai mici.

    Carnea, care a fost supusă decongelării, trebuie preparată imediat. În cazul nerespectării acestei cerinţe riscaţi o intoxicaţie alimentară.

    Carnea  suspect proaspătă are semne ale stadiului iniţial de alterare: pe alocuri suprafaţa este umedă, puţin lipicioasă şi de culoare mai întunecată decât cea proaspătă. Muşchii în tăietură sunt umezi, de culoare roşie întunecată, sucul de carne este puţin tulbure. Consistenţa cărnii este slab elastică, la apăsarea cu degetul gropiţa formată se îndreaptă lent. Mirosul puţin acid sau cu nuanţă de alterare. Grăsimea este de consistenţă moale, puţin lipicioasă (se lipeşte de deget), cu nuanţe cenuşii-mate, articulaţiile sunt  uşor acoperite cu mucozitate.

    Carnea alterată are suprafaţa acoperită cu mucozitate de culoare cenuşie-cafenie sau cu mucegai. Muşchii în tăietură sunt umezi, lipicioşi, de culoare roşie - cafenie, iar sucul de carne este  tulbure; la carnea decongelată alterată de pe suprafaţa secţiunii se scurge suc tulbure, are consistenţa ofilită; la apăsarea cu degetul gropiţa formată nu se îndreaptă, miros - acru, rânced sau de putregai. Grăsimea este moale,  de culoare cenuşie, cu gust amărui.

    Atenţie!!! Dacă carnea are miros impropriu cărnii proaspete, atît la suprafaţă, cît şi în profunzime, nu riscaţi consumarea ei.

    Atenţie!!! Nu riscaţi să procuraţi carne suspect proaspătă sau alterată, deoarece în asemenea carne nu numai indicii organoleptici sunt nesatisfăcători, dar poate fi şi o sursă de infecţii alimentare, concomitent cu microflora de putrefacţie  în ea pot fi şi bacterii patogene.

    Atenţie!!! Carnea moleşită, jilavă şi lipicioasă  în care intră degetele, este de proastă calitate – poate proveni de la un animal bolnav sau este alterată.

   Carnea de vită are ţesutul muscular de culoare roşie închisă, tare la pipăit, uşor sfărîmicioasă, fibra musculară este mai voluminoasă, lipsită de suculenţă şi mai puţin grasă.

    Carnea de porc are ţesutul muscular  de culoare trandafirie cu fibre dense şi tari.

    Atenţie!!! Carnea provenită de la vieri nu se foloseşte, deoarece are un miros specific neplăcut, şoricul tare şi gros şi se dezlipeşte greu de stratul de slănină.

    Atenţie!!! Carnea animalelor foarte tinere (de viţei, de purceluşi) se caracterizează printr-o culoare mai deschisă (roz-roşietică) şi este foarte fină. Ea se prepară foarte repede.

    Carnea animalelor adulte se caracterizează printr-o nuanţă mai întunecată a culorii pînă la roşu închis şi consistenţa tare. Astfel de carne se prepară mai greu.

    Carnea de pasăre (proaspătă), spre deosebire de altă carne, are un conţinut mai ridicat de vitamine. Carnea preambalată trebuie să fie etichetată şi marcată corespunzător cu data de fabricare şi termenul de valabilitate. Carcasele de pasăre trebuie să aibă o culoare uniformă, fără pete vinete, care atestă existenţa fracturilor cu acumulări de sânge, unde  pot să se dezvolte focare de infecţii, ca urmare a unei păstrări necorespunzătoare.

    Carnea proaspătă are o culoare albă – roz-pal şi cu miros specific acesteia. La pipăit nu trebuie să se lipească de degete.

    Atenţie!!! Nu cumpăraţi păsări tăiate cu creasta şi bărbiţele de o culoare brună, pielea umedă, de culoare cenuşie, cu pete verzi, ochii înfundaţi în orbite, ciocul fără luciu, iar în tăietură - suprafaţa lucioasă, cu miros modificat, grăsimea cu miros rînced.

    Nu cumpăraţi carne în locurile neautorizate!

    Preparate din carne în membrană

    Preparatele din carne în membrană sunt uşor alterabile şi trebuie păstrate la o temperatură care să nu depăşească +5P0PC, fără a fi congelate.

    Atenţie!!! Preparatele din carne în membrană (cîrnaţi, salamuri, tobe, etc.), dacă nu sunt proaspete atunci membrana este deformată, cu goluri şi  lipicioasă.

    Cînd producătorul nu respectă procesul tehnologic de fabricare, sub membrana produselor apar inele verzui, care denotă o calitate compromisă.

    Produsele din carne alterate, cu modificări profunde, au un miros specific dezagreabil, ajungînd pînă la înţepător (de putrefacţie).

    Astfel de produse sunt necomestibile şi dăunătoare sănătăţii.   

Serviciul comunicare cu mass-media al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA)
http://ansa.gov.md/
Tel. 022-29-39-77


Accesări: 3818

Alte Noutăți

Publicat: 04.12.2023   
Accesări: 58
Primarul ales al orașului Orhei, Tatiana Cociu, invită locuitorii municipiului Orhei și pe toți doritorii la inaugurarea Pomului de Crăciun, care va avea loc sâmbătă, 9 decembrie, în piața Vasile Lupu din centrul orașului. Ea a dat asigurări că reprezentanții Primăriei se pregătesc intens pentru ca această sărbătoare să fie una de vis. Citeşte mai mult...
Publicat: 02.12.2023   
Accesări: 322
Prima ședință de constituire a Consiliului Municipal Orhei a avut loc vineri, 1 decembrie. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2023   
Accesări: 262
Echipa lui Ilan Șor este prima din țară implicată activ în deszăpezirea drumurilor din municipiul Orhei. Peste 100 de muncitori și 20 de autospeciale au fost cooptate pentru curățarea zăpezii din oraș și satele adiacente. Astfel încât atât pietonii, cât și șoferii să se bucure din plin de vremea frumoasă de afară, fără a fi în pericol. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.11.2023   
Accesări: 320
La Orhei, pregătirile pentru amenajarea celui mai înalt pom de Crăciun din țară sunt în toi. Și în acest an, administrația locală, alături de echipa lui Ilan Șor, muncesc asiduu pentru a crea o atmosferă spectaculoasă, iar locuitorii municipiului să se bucure din plin de titlul de capitală a sărbătorilor de iarnă. Tradițional, bradul va fi instalat în centrul orașului, mai exact, în Piața Vasile Lupu. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.11.2023   
Accesări: 245
Din numele tuturor orheienilor, felicităm cu ocazia aniversării un om minunat și un conducător talentat - Alexei Lungu! Astăzi, a împlinit 40 de ani! Citeşte mai mult...
Publicat: 19.11.2023   
Accesări: 257
Administrația Orheiului invită pe toată lumea la un eveniment distractiv – o sărbătoare dedicată hramului sectorului Slobozia Doamnei din municipiu. Ziua de 21 noiembrie se anunță a fi una plină de distracție și momente uimitoare pentru toți oaspeții, locuitorii municipiului și, mai ales, locuitorii acestui cartier. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.11.2023   
Accesări: 3046
Primăria municipiului Orhei și Consiliul raional Orhei invită locuitorii și oaspeții, în inima Moldovei, la Hramul Orașului! Citeşte mai mult...
Publicat: 02.11.2023   
Accesări: 1477
Pe 8 noiembrie, orașul Orhei aniversează 469 de ani, iar această sărbătoare se anunță cu adevărat de neuitat. Mândria țării noastre, Orheiul, se pregătește pentru o mare sărbătoare care va atrage atât orheienii, cât și oaspeți din toată țara. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.10.2023   
Accesări: 543
Conducerea municipiului Orhei, cu susținerea echipei lui IlanȘor, continuă să încurajeze tinerii să practice sportul și să ducă un mod de viață sănătos - nu prin vorbe, dar prin fapte! Creșterea unei generații sănătoase este una dintre prioritățile primăriei orașului. Totul a început în 2015, când Ilan Șor a devenit primarul orașului. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.10.2023   
Accesări: 333
Inițiativa "Moldova e casa mea", lansată de politicianul și omul de afaceri Ilan Șor, cu scopul de a facilita revenirea orheienilor din străinătate, dă rezultate vizibile. Datorită acestui program, în oraș au revenit 20 de conaționali. Persoanele care se întorc în patrie beneficiază de facilități fiscale, ajutor social și financiar și un loc de muncă garantat. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.10.2023   
Accesări: 406
De când Orheiul a început să fie condus de profesioniștii din echipa lui Ilan Șor, infrastructura rutieră și socială este îmbunătățită continuu. Aspectul orașului se schimbă complet! Citeşte mai mult...
Publicat: 20.10.2023   
Accesări: 596
Banii alocați de Primăria orașului Orhei pentru implementarea programului Capital Maternității au fost blocați de Centrul Național Anticorupție (CNA). Primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a vorbit despre această situație groaznică într-o conferință de presă. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.10.2023   
Accesări: 718
Miercuri, 11 octombrie, în cadrul ședinței Consiliului Raional Orhei, a fost aprobat încheierea unui contract de sponsorizare pentru acordarea suportului financiar suplimentar bătrânilor din oraș și raionul Orhei din surse extrabugetare. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.10.2023   
Accesări: 475
În weekend, la Orhei, a fost organizată sărbătoarea - Ziua Națională a Vinului. Aproximativ 15 mii de oameni au fost oaspeții minunatului festival, care a atras nu doar mulți vinificatori, ci și meșteri populari. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.10.2023   
Accesări: 505
Evenimentul, organizat în comun de administrația orașului și raionului Orhei, precum și reprezentanți ai echipei lui Ilan Șor - a devenit o adevărată sărbătoare pentru locuitori și oaspeți. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.10.2023   
Accesări: 534
Orașul Orhei s-a pregătit de sărbătoare! Oaspeți din țară și de peste hotare sunt așteptați la “Ziua Națională a Vinului”. Evenimentul va avea loc duminică, 8 octombrie, în Piața Vasile Lupu. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.09.2023   
Accesări: 543
Publicat: 12.09.2023   
Accesări: 845
În această nouă calitate, el a susținut marți o conferință de presă, la care au participat primarul in exercitiu Pavel Verejanu și viceprimarul Cristina Cojocari. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.08.2023   
Accesări: 618
În fiecare an, pe 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române – comoara cea mai de preț a poporului nostru! Citeşte mai mult...
Publicat: 27.08.2023   
Accesări: 872
Festivități de amploare la Orhei, unde este sărbătorită cu mult fast Ziua Independenței Republicii Moldova. Ceremonia a început de dimineață, la ora 10:00, cu depuneri de flori la monumentul participanților la luptele pentru independență. La ea au participat reprezentanți ai administrației raionale și locale, deputați, consilieri ai Partidului „ȘOR” și veterani. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 1491

ORHEI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
Ultima actualizare: Joi, 01 ianuarie 1970
© 2023 Primaria orașului Orhei - Republica Moldova
Toate drepturile rezervate

 

PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 63678   Total ieri: 1096   Total azi: 626